Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Κεφάλαια 1,1 δισ. από EBRD στην Αγκυρα για βελτίωση των υποδομών.

Η EBRD σχεδιάζει να ενισχύσει τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Halkali-Kapikule, η οποία διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Τις υποδομές της τουρκικής οικονομίας αποφάσισε να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τράπεζα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τους σιδηροδρόμους της Τουρκίας, διοχετεύοντας φέτος στη χώρα «φρέσκα» κεφάλαια που αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, όταν χρηματοδότησε με 1 δισ. ευρώ 35 έργα. Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τούρκος γενικός διευθυντής της EBRD, Αρβιντ Τούερκνερ, με την τράπεζα να αναμένει πως η τουρκική οικονομία θα ενισχυθεί 2,5% φέτος σε σύγκριση με την περυσινή πρόβλεψή της για συρρίκνωση 0,2%.

To σχέδιο επένδυσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκίας έρχεται σε συνέχεια της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης το 2016 να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της και να αποσυμφορήσει την κίνηση στους δρόμους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η EBRD σχεδιάζει να ενισχύσει χρηματοδοτικά τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Halkali-Kapikule, η οποία διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία. Με τον τρόπο αυτό, η EBRD θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται να υλοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο, ανέφερε ο κ. Τούερκνερ.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, ενώ το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 530 εκατ. ευρώ. Ηδη, μάλιστα, έχουν εξασφαλισθεί 275 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Τούερκνερ δήλωσε πως η EBRD η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 6,9 δισ. ευρώ στην Τουρκία, βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με το έργο.

Eπίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η EBRD παροτρύνει και το υπουργείο Υγείας να βρει γρήγορα λύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τέτοιες δυσκολίες περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων αλλά και στην κατασκευή τους, προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών, εργολάβων αλλά και του ίδιου του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η EBRD χορήγησε 607 εκατ. ευρώ σε ένα έργο που αφορούσε 16 κρατικά νοσοκομεία, συμμετέχοντας χρηματοδοτικά στην ενίσχυση των μισών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά την αύξηση των νοσοκομειακών κλινών και υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να στραφεί προς τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο διαγωνισμού, ώστε τα έργα αυτά να μην έχουν υψηλό κόστος.

kathimerini.gr