Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Πόσο κοστίζει η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών;»


ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Το θέμα της υπογειοποίησης ή της υπερύψωσης των γραμμών του ΟΣΕ που διέρχονται την πόλη της Λάρισας φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή και τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής και επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.
Αναφέρει σχετικά:

«Εδώ και 30 χρόνια οι κάτοικοι της Λάρισας παλεύουν για το αυτονόητο. Οι σχεδόν ανοχύρωτες σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη περνούν μέσα από την πόλη, χωρίζοντάς τη στα δύο. Οι γραμμές του ΟΣΕ, στα όρια της πόλης, έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Επίσης, δημιουργούν καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ενοχλητική ηχορύπανση. Και όλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις αυτοκινήτων και πεζών. Ο ελλιπής νυχτερινός φωτισμός έχει αυξήσει την παραβατικότητα. Το χειρότερο δε είναι πως οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν γίνει αιτία απώλειας της ζωής 2 μικρών παιδιών την τελευταία διετία.

Μπροστά σε αυτά τα διαχρονικά προβλήματα της πόλης προκαλεί τους κατοίκους της Λάρισας η δήλωση του κ. Υπουργού για το μέλλον των σιδηροδρομικών γραμμών, σύμφωνα με τον ιστότοπο eleftheria.gr (26/09/2019) όπου δηλώνει ότι «Τα έργα των υπογειοποιήσεων των σιδηροδρομικών γραμμών είναι πολύ δύσκολα και πολύ ακριβά, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα σιδηροδρομικά έργα σε σχέση με τα οδικά ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στις υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων και κόστους». Οι πρόχειρες λύσεις που δρομολογούνται από το Υπουργείο σε συνεννόηση με τους ομοϊδεάτες τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της πόλης προκαλούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Λάρισας. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο ακριβώς είναι το κόστος της υπογειοποίησης ή της υπερύψωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ μέσα στα αστικά όρια της πόλης και ποιος είναι υποχρεωμένος να το καταβάλει;

2. Μπορούν να βρεθούν τεχνικά, συνδυαστικές λύσεις, ώστε η πόλη να περάσει στη σύγχρονη εποχή;

3. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου;

3. Εκπροσωπεί η κυβέρνηση τα συμφέροντα των πολιτών της Λάρισας;

4. Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι με τις λύσεις που προτείνει δεν θα «ξαναχυθεί» αίμα αθώων παιδιών που παίζουν πάνω στις ανοχύρωτες σιδηροδρομικές γραμμές;».

eleftheria.gr