Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Νέα επιδότηση 750 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

.
Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε το υπουργείο Μεταφορών με την υπό ιταλικό έλεγχο εταιρεία. Καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους στον φορέα συντήρησης του δικτύου που ιδιωτικοποιήθηκε.

Χωρίς διαγωνισμό και με περισσή βιασύνη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στη μακρόχρονη ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθορίζει την κρατική επιδότηση για τις λεγόμενες άγονες γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η ετήσια αποζημίωση θα φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και καλύπτει την επόμενη δεκαετία ώς το τέλος του 2030, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια. Η εταιρεία, που έχει περιέλθει στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, θα λάβει 750 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και, με βάση τις δηλώσεις του, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να κάνει επενδύσεις 2,2-2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο «μήνυμα» της συμφωνίας είναι ότι ο σιδηρόδρομος θα εξακολουθήσει να είναι ο «φτωχός συγγενής» των χερσαίων μεταφορών ώς το 2035, αλλά η έρευνα που έκανε η «Εφ.Συν.» για το θέμα έφερε στην επιφάνεια και άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές:

● Η συμφωνία όπως και αυτές που προηγήθηκαν από το 2011 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αφορούν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας! Εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την παράδοση έργων εκσυγχρονισμού, η επιδότηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται.

● Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχει ιδιωτικοποιηθεί από τα μέσα του 2017, είχε αναλάβει με την ισχύουσα σύμβαση να κάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του 2020. «Δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ», μας είπε χαρακτηριστικά υπηρεσιακό στέλεχος του ΟΣΕ και θύμισε τη φιέστα στην περσινή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν οι Ιταλοί είχαν φέρει ένα βαγόνι από τη γειτονική χώρα που δεν μπορεί να κινηθεί στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

● Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις επενδύσεις των 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τις δύο πλευρές κατά την υπογραφή της σύμβασης. Πληροφορίες από την πλευρά των Ιταλών αναφέρουν ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου θα παραληφθούν πέντε συρμοί τύπου ETR 470 και ώς το 2023 θα ακολουθήσουν νέες παραλαβές, για τις οποίες δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως είναι ύψους 100-150 εκατ. ευρώ και με αυτό το δεδομένο οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις είναι πιθανό να αφορούν κυρίως την ΕΕΣΣΤΥ, τον φορέα συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, που ιδιωτικοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και περιήλθε επίσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για τις άγονες γραμμές λήγει στο τέλος του 2020 και με δεδομένη την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, εμπορικών και επιβατικών, η ανανέωσή της θα έπρεπε να γίνει ύστερα από διαγωνισμό. Σήμερα στα επιβατικά δρομολόγια δραστηριοποιείται μόνον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία στις σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), όπως είναι η επίσημη ονομασία των άγονων γραμμών, είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2011. Ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και τροποποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ώστε να καθοριστούν οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για τα επιδοτούμενα δρομολόγια και διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο και τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ανανέωση της σύμβασης για τις άγονες γραμμές δεν λαμβάνουν μέριμνα για τους 570 εργαζομένους στην ΕΕΣΣΤΥ, που βρίσκονται πάνω από οκτώ μήνες «στον αέρα», αφού από τις αρχές Απριλίου δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης και δεν έχουν κατοχυρωθεί οι θέσεις εργασίας τους. Δουλεύουν ακόμη με τα δεδομένα του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου, παρ’ όλο που έχουν ενταχθεί στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον κινδυνεύουν με απολύσεις.

Η εικόνα γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς η ΕΕΣΣΤΥ περιήλθε με τίμημα 22 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την εποχή της ιδιωτικοποίησης εκκρεμούσε οφειλή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ προς την ΕΕΣΣΤΥ για τη συντήρηση των τρένων από τότε που η πρώτη πέρασε στον έλεγχο των Ιταλικών Σιδηρόδρομων. Είναι επίσης δεδομένη η επιλογή της νέας ιδιοκτησίας να προχωρήσει στην ενοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλα τα κόμματα με την οποία διαμαρτύρεται για την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Με εφευρήματα εμποδίζει κάθε μορφή διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου, αμφισβητώντας στα δικαστήρια την εκπροσώπηση των εργαζομένων», τονίζει η ΠΟΣ και ζητά παρέμβαση για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θυμίζει επίσης ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά την τελευταία διετία δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία νέα θέση εργασίας, ενώ οι προσλήψεις αναπληρώνουν αποχωρήσεις προσωπικού και συνταξιοδοτήσεις.

Χαρά Τζαναβάρα
efsyn.gr