Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

25 χρόνια Eurostar.

Από τον Πύργο του Άιφελ στο Μπιγκ Μπεν σε δύο ώρες; Αυτό κατάφερε η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Eurostar. Σήμερα τι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτό το κατόρθωμα;

Στις 14 Νοεμβρίου 1994 το πρώτο τρένο της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Eurostar ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο με προορισμό το Παρίσι. Ο Μπομπ Πρίστον, οδηγός του πρώτου δρομολογίου, το χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή». Αν και η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι το Παρίσι – Λονδίνο, δεν είναι και η μοναδική. Το Eurostar άρχισε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του Γιουροτούνελ. Το τούνελ περίπου 37 χλμ κάτω από το στενό της Μάγχης είναι όχι μόνο η μακρύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, αλλά και η εδαφική απευθείας σύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη. Για πολλούς ταξιδιώτες αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το αεροπλάνο.

Το 2018 ταξίδεψαν μέσω του Γιουροτούνελ 22 εκατομμύρια επιβάτες, 11 εκατομμύρια εκ των οποίων με το Eurostar. «Για τη γερμανική αγορά το τρένο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία» λέει ο ειδικός τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιάντε στο Βιλχελμσχάφεν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή για τη Γερμανία δεν ήταν τόσο πρακτικό να ταξιδέψεις στο Λονδίνο μέσω της Γαλλίας. Οι αριθμοί τον δικαιώνουν: Μόνο περίπου 240.000 ταξίδια της Eurostar ξεκινούν ή τελειώνουν στη Γερμανία, όπως προκύπτει από έκθεση της εταιρείας Ernst & Young.

Απευθείας σύνδεση για Λονδίνο από την Φρανκφούρτη ή την Κολωνία; «Αυτό θα είχε ενδιαφέρον» αναφέρει εκπρόσωπος των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Βέβαια, δεν είναι ακόμη όλα τα τρένα εξοπλισμένα με ένα κατάλληλο σύστημα προστασίας αμαξοστοιχιών, αλλά αυτό εξαρτάται από μία άδεια λειτουργίας από το σύστημα τρένων υψηλών ταχυτήτων.

Τρένο αντί για αεροπλάνο;

Το 2018 ταξίδεψαν μέσω του Γιουροτούνελ 22 εκατομμύρια επιβάτες

Γιατί όμως να επιλέξει κανείς το τρένο, όταν μπορεί να είναι από το Παρίσι στο Λονδίνο σε μία μόνο ώρα με το αεροπλάνο; Ο Κίρστγκες υποστηρίζει ότι «με το τρένο εξοικονομεί κανείς χρόνο γιατί φθάνει απευθείας στην πόλη και όχι σε ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται εκτός». Μπορεί επίσης να αποφύγει το check in και τον έλεγχο διαβατηρίων.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το τρένο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το αεροπλάνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostar, το ταξίδι Λονδίνο – Παρίσι με τρένο επιβαρύνει το περιβάλλον μόνο με 4,1 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα το άτομο. Το ίδιο ισχύει και για τα δρομολόγια Λονδίνο – Βρυξέλλες ή Λονδίνο – Άμστερνταμ. Για την αντίστοιχη πτήση το οικολογικό αποτύπωμα είναι 64,2 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόσφατα ο γαλλικός κρατικός σιδηρόδρομος είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει μία συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών Eurostar και Thalys. Η εταιρεία Thalys συνδέει τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες ελπίζει ότι – ανεξάρτητα από τη σήραγγα– μελλοντικά στην Ευρώπη το τρένο θα ενισχυθεί. Εξάλλου από το πρώτο ταξίδι της Eurostar πολλά έχουν αλλάξει. Ο σχεδιασμός, για παράδειγμα, έχει διαφοροποιηθεί ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει επεκταθεί.

Το Brexit: η μεγάλη πρόκληση

Στην περίπτωση ενός brexit χωρίς συμφωνία ενδέχεται μέχρι 15.000 επιβάτες καθημερινά να περιμένουν σε ουρά ενάμισι χιλιομέτρου

Στο κοντινό μέλλον η Eurostar θα έρθει αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση: το brexit. Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», εάν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αναμένεται χάος στο λονδρέζικο σταθμό της Eurostar, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει μέχρι 15.000 επιβάτες καθημερινά να περιμένουν σε ουρά ενάμισι χιλιομέτρου. Ακόμη ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών. Αυτή τη στιγμή το 60% όλων των ταξιδιωτών τις εργάσιμες ημέρες γίνονται για επαγγελματικούς λόγους.

Ωστόσο, η σύνδεση δεν αφορά μόνο επιβατικά τρένα αλλά και εμπορικά και τρένα μεταφοράς αυτοκινήτων. Το 2018 το τρένο μεταφοράς αυτοκινήτων Le Shuttle μετέφερε 2,7 εκατομμύρια οχήματα. Από την κατασκευή της σήραγγας έχουν περάσει από αυτήν σχεδόν 410 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων. Για αυτό και στην περίπτωση ενός brexit χωρίς συμφωνία το μέλλον για τη Eurostar προδιαγράφεται αβέβαιο.

Ούλι Χέσε & Γιούλια Νάουε (dpa)
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γκόγκου

dw.com