Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η ΦΟΒΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΟΘΡΥΟΣ.

Εικόνα: ellaktor.com
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα 

Γράφει ο Αντώνης Γρατσίας*

Η υπόθεση της σήραγγας Όθρυος κατέρρευσε τελικά, παρά την πολυετή, αφόρητη πίεση των «μεροκαματιάρηδων του αίσχους» προς τις Αρχές, μέσω δημοσιευμάτων, επερωτήσεων, παρεμβάσεων προς τους εισαγγελείς κλπ. Για όσους γνώριζαν τα πράγματα, ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό.
Το παρακράτος βρήκε επιτέλους αντίσταση, το σύστημα έσπασε, οι άνθρωποι κουράστηκαν να ακούνε για καταγγελίες-φωτιά και για κόλαφους. Είμαι σίγουρος ότι χωρίς όλους αυτούς, η υπόθεση θα τελείωνε πολύ ενωρίτερα, αλλά τέλος πάντων. Τέλος καλό, όλα καλά. 

Αλήθεια, όλα καλά; Όχι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. 

Κάποιος το ξεκίνησε όλο αυτό. Κάποιοι το υποστήριξαν, από συμφέρον ή ανικανότητα. Κάμποσοι το εκμεταλλεύτηκαν για να καταλάβουν θέσεις που δεν τους άρμοζαν. Κάποιοι ήξεραν εξαρχής την αλήθεια και μπορούσαν να μιλήσουν, αλλά δεν το έκαναν. Και ναι, μπορεί να χρειάστηκε ένα αναλώσιμο, άκαρδο πλάσμα, για να μαυρίσει τις ζωές μας (τις ζωές όλων μας στην εταιρία, μέσα στην οικονομική κρίση), όμως υπήρχε και ένας μουλωχτός υποβολέας που μεθόδευσε τα περισσότερα, καθώς και μια «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» μέσα στην ΕΡΓΟΣΕ, για «.. να φύγουν οι κλέφτες ..». 

Ήταν καμπόσοι, αλλά ήταν «λίγοι» και άτυχοι. Κλέφτες τελικά δεν υπήρχαν. Και αυτό, δεν το διαπίστωσαν οι μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ, όπως θα μπορούσαν να το κάνουν από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για εμάς), το αποκάλυψαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς. Στο τέλος-τέλος, το ζήτημα αφορά σε διαχείριση γνώσης. Σεβασμού δηλαδή. Δεν ασκείς την ισχύ της γνώσης σου, χάνεις τον σεβασμό και την σημασία σου. 

Η νέα διοίκηση που τώρα εγκαθίσταται, θα ανακαλύψει ότι εννιά χρόνια τώρα, έχουν δημιουργηθεί στην ΕΡΓΟΣΕ καταστάσεις, κατεστημένα και βολεψιές. Κατά κανόνα απέτυχαν. Θα βρουν αρκετά στελέχη που αθωώθηκαν μετά από βαρύτατες κατηγορίες κι έχουν ταλαιπωρηθεί για χρόνια, παρκαρισμένους στα «ψυγεία». Θα βρουν και άλλους που δεν έκαναν τίποτα, επίσης χωμένους στα «ψυγεία». Θα πρέπει να αποκατασταθούν. Η πολιτική δεν έχει σημασία, οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, όσο κι αν κάποιοι υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν. 

Ο μουλωχτός συνεχίζει να ονειρεύεται και να βυσσοδομεί. Όμως, θα είμαστε εδώ κάμποσο καιρό ακόμα, για την πάρτη του. 

Όσο για την «υπόθεση της σήραγγας Όθρυος», τα πράγματα σε λίγο θα πάρουν την σωστή, τελική πορεία τους. Και είμαι σίγουρος ότι, τα καλύτερα έρχονται καλπάζοντας. 


*Αντώνιος Εμμ. Γρατσίας 
Πολιτικός Μηχανικός ΕΡΓΟΣΕ