Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

H Pininfarina σχεδιάζει και τρένα.


Εδώ και δεκαετίες ο πασίγνωστος ιταλικός οίκος έχει δημιουργήσει υπέροχα αυτοκίνητα που έχουν γράψει τα δικά τους κεφάλαια στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Η Pininfarina έχει σχεδιάσει πανέμορφα αυτοκίνητα όπως πολλές Ferrari, τις Alfa Romeo GTV και Spider, το Fiat 124 Spider, την Maserati GranTurismo, το Peugeot 406 Coupe κ.α.
Οι καιροί όμως αλλάζουν και ένα σχεδιαστικό κέντρο οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ακόμη και έξω από το χώρο του αυτοκινήτου.

Έτσι το ιταλικό στούντιο ανακοίνωσε πως έχει επιμεληθεί την σχεδίαση της σύγχρονης αμαξοστοιχίας Goldenpass Express που θα τεθεί σε λειτουργία στις 13 Δεκεμβρίου, στην Ελβετία. Το υπερσύγχρονο τρένο θα συνδέει τις πόλεις Montreux, Gstaad και Interlaken και χάρη στην μεταμοντέρνα σχεδίασή του θα ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο της περιοχής.

«Με το Goldenpass Express αντιμετωπίζουμε νέες τεχνολογικές προκλήσεις και ειδικά από τις στενές ράγες σε σχέση με τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Georges Oberson της σιδηροδρομικής εταιρείας Montreuz Oberland Berners. «Θέλαμε επίσης αυτό το τουριστικό τρένο να είναι όμορφο και κομψό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναθέσαμε το έργο στην Pininfarina, μια από τις πιο διάσημες εταιρείες σχεδιασμού στον κόσμο».

Από την άλλη, ο διευθυντής του πρότζεκτ Alfredo Palma για την Pininfarina Design δήλωσε πως «…η αντιμετώπιση των νέων προτύπων ασφάλειας ήταν ένα κίνητρο δημιουργικότητάς για εμάς δίχως να μας περιορίζει». Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ιταλικό στούντιο έχει συμμετοχή σε σχεδίαση σύγχρονων τρένων αφού στο παρελθόν έχει δείγματα από συνεργασίες με ιαπωνικές κυρίως εταιρίες, ενώ έχει σχεδιάσει και τα βαγόνια του τραμ της Αθήνας.

Του Γιάννη Σκουφή
newsbomb.gr