Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι εργαζόμενοι του Μετρό για την καθυστέρηση του έργου.


Αλλά και για το θέμα με το σταθμό Βενιζέλου

«Από ό, τι φαίνεται τελικά δεν ήμασταν αδαείς, ξέραμε τι γινόταν. Δυστυχώς όμως, απλά δεν ακουγόμασταν», κατήγγειλε στον Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης, ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό, αναφορικά με την καθυστέρηση του έργου, αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει στο σταθμό Βενιζέλου, λόγω αρχαιοτήτων.

«Το ξέραμε από πριν, γιατί εμείς το φωνάζαμε και πέρυσι και πρόπερσι», δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του σταθμού, ενώ ταυτόχρονα προσέθεσε πως γνώριζαν ότι «το Μετρό δεν πρόκειται να τελειώσει το ‘19 που είχε αναφέρει ο κύριος Μυλόπουλος (τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.) ή το ‘20 που ανέφερε μετά. Πριν τρία χρόνια έλεγαν ότι θα τελειώσει το ‘23, πέρασαν τρία χρόνια για να έρθουν απλά να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα μας» συμπλήρωσε.

Βέβαια, χτες, 10/9, στη συνάντηση που έγινε με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κυπριανίδης ενημέρωσε πως ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως οι φορείς θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο έργο, μια ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, καθώς αυτό σημαίνει ότι το μετρό θα έρθει πάλι στο προσκήνιο.

Όσον αφορά την καθυστέρηση των έργων, ο κ. Κυπριανίδης, τόνισε πως δεν είχε δοθεί στην δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα για το σχεδιασμό των έργων, ενώ είχε ζητηθεί, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως είναι οι μελέτες στον σταθμό Βενιζέλου που δεν έχουν εγκριθεί, αλλά και οι ηλεκτρομηχανικές μελέτες στον σταθμό της Καλαμαριάς, που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί ήδη από το 2015, ο οποίος δεν είχε προβλήματα αρχαιοτήτων ή χρηματοδότησης, όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος. «Όλα αυτά φαίνονται ότι ήταν ένα λάθος διοικητικό», προσέθεσε.

Σημαντικό είναι επίσης, πως λόγω των καθυστερήσεων χάνονται εκατομμύρια ευρώ, όπως τόνισε ο κ. Κυπριανίδης, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν φταίει ολοκληρωτικά η εταιρεία, καθώς υπήρχε και η οικονομική κρίση, που οδήγησε τα «καλά μυαλά» του έργου, να κατευθυνθούν προς το εξωτερικό.

Υπάρχουν ήδη και πολλές μαζικές απολύσεις, ανέφερε ο πρόεδρος, διότι «ο πρώτος που δέχεται το πλήγμα είναι ο εργαζόμενος. Είναι εγκλωβισμένο το έργο, οι εργασίες που γίνονται είναι μηδαμινές».

Τέλος, ο ίδιος δήλωσε πως ήταν υπέρ του in situ. «Δεν κατηγορώ αυτούς που θέλουν να παραμείνουν, κατηγορώ αυτούς που όταν πήραν την απόφαση να παραμείνουν οι αρχαιότητες και ήταν θετική απόφαση, και θα μπορούσε να γίνει τεχνικά, και έβγαινε με τα νούμερα, θα έπρεπε να το έχουν δουλέψει και να το έχουν προχωρήσει και αυτή τη στιγμή να τελειώναμε αυτή η διαδικασία και όχι να το συζητάμε ακόμα», τόνισε προσθέτοντας πως «δεν μπορώ όμως να είμαι υπέρ της μίας ή της άλλης λύσης γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία». Σε ερώτηση για τον λόγο που οι φορείς της πόλης συμφώνησαν με την κυβερνητική εξαγγελία ο κος Κυπριανίδης εντοπίζει το πρόβλημα στην αγανάκτηση «θέλουν το έργο να τελειώνει. Θέλουν την πιο γρήγορη λύση» . Υπενθύμισε μάλιστα πως η λύση in situ είναι απόφαση του ΚΑΣ ενώ το ΣτΕ είχε βγάλει απόφαση όταν ήταν να αποσπαστούν τα αρχαία, όταν είχε κάνει προσφυγή ο κ. Μπουτάρης και απορρίφθηκε, τo 2015. Ακολούθησε μετά η νέα απόφαση του ΚΑΣ να παραμείνουν και τότε άλλαξαν όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Κυπριανίδης όταν ρωτήθηκε για το αν μια νέα επιτροπή που θα ήλεγχε το έργο, όπως είχε προτείνει ο ίδιος σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε εμπιστοσύνη στην εταιρεία, ο ίδιος διερωτήθηκε για το ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς σε μια εταιρεία που έλεγε ότι θα τελειώσει το 2019 το έργο.

typosthes.gr