Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Μοντελισμός τρένων: ένα φανταστικό ταξίδι (χόμπι) για όλες τις ηλικίες.



Οσο περίεργο και αν ακούγεται, γίνονται τεράστιες επενδύσεις σε μακέτες επισκέψιμες από τον κόσμο, διαστάσεων έως 2.500 τ.μ.
Ο σιδηρόδρομος εδώ και αιώνες βρίσκεται στην κορυφή ως μέσο μεταφοράς, με τεράστια εξέλιξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Από τον
Γιάννη Τριανταφυλλίδη*

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς ως μέσο μεταφοράς συνδυάζει τόσα θετικά, όπως ένα αξέχαστο ταξίδι με φυσική ομορφιά, ταχύτητα, ασφάλεια, οικονομία και πολλές φορές πολυτελείς υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Οι εξαιρετικές διαδρομές με τρένο ανά τον κόσμο είναι γνωστές είτε είναι μεγάλων αποστάσεων (διασχίζοντας ολόκληρες ηπείρους) είτε μικρότερες, με πανέμορφα τοπικά δρομολόγια. Μερικές από αυτές είναι γνωστές παγκοσμίως (μπορώ να αναφέρω τις Bernina Express Ελβετία, Bergen line Νορβηγία, Golden Eagle Trans-Siberian Express Ρωσία, Venice Simplon Orient Express Ιταλία, Pride of Africa Cape Town - Cairo Africa, Toronto - Vancouver Καναδάς, Chicago - California ΗΠΑ). Αξίζει να μελετήσετε πιο αναλυτικά κάποια από αυτά, αλλά και πολλά αλλά ταξίδια, και είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγείτε!

Μεγάλη εντύπωση όμως προκαλεί, ακόμα και τη σημερινή εποχή, που έχουμε δει άπειρες υπερκατασκευές, η όψη του τρένου που κατευθύνεται προς τον σταθμό ή που διασχίζει μια σήραγγα με υψηλές ταχύτητες. Είναι δύσκολο να γνωρίσεις άνθρωπο που θα αντικρίσει τον θρυλικό συρμό του Orient Express στον σταθμό του Παρισιού ή της Κωνσταντινούπολης και να μην παραδεχτεί ότι πρόκειται για ένα έργο τέχνης. Ενα τρένο της δεκαετίας 1920-1930.

Ολα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορα τα παιδιά και τα... μεγαλύτερα παιδιά, εμάς δηλαδή, τους ενήλικες ακόμη και υπερήλικες, όταν αντικρίζουμε μοντέλα πραγματικών τρένων υπό κλίμακα με κάθε λεπτομέρεια του πραγματικού και ειδικά όταν μιλάμε για ηλεκτρικά τρενάκια, που μπαίνουν σε κίνηση και σε ταξιδεύουν ονειρικά. Ατμομηχανές, ντιζελομηχανες, ηλεκτρομηχανές, εμπορικά και επιβατικά βαγόνια μια άλλης εποχής αλλά και της δικής μας καθημερινότητας είναι πλέον διαθέσιμα σε ηλεκτρικά μοντέλα. Φυσικά, αυτό είναι ένα χόμπι/παιχνίδι αγαπημένο σε όλους από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι εικόνες, οι αναμνήσεις από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και όχι μόνο, με τα εγγόνια και τους παππούδες στο πάτωμα του σαλονιού ή κάτω από το στολισμένο δέντρο να στήνουν το τρένο και να απολαμβάνουν την όμορφη κίνηση, είναι σε όλους ζωντανές ακόμα και τώρα.

Mε το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας έδωσαν ζωή στα παλιά απλά ηλεκτρικά τρενάκια με ήχους, καπνό και πολλές ακόμα λειτουργίες! Απίστευτες λεπτομέρειες από τεράστια κλίμακα όμορφων αξεσουάρ, που δεν μπορείς να πιστέψεις, είναι πλέον διαθέσιμα. Κτίρια, δέντρα, οχήματα, φιγούρες ανθρώπων και ζώων, βουνά, γέφυρες, λιμάνια, γήπεδα, αεροδρόμια, σύγχρονες πόλεις αλλά και αγροτικά τοπία. Και πολλά από αυτά λειτουργικά, με ήχους, καπνό, ακόμα και κίνηση σε φιγούρες μικρότερες των δύο εκατοστών.

Ολα αυτά φτιαγμένα και τοποθετημένα από τα χέρια του μοντελιστή, που, παρέα με φίλους και οικογένεια, μαθαίνει και γίνεται άλλοτε ξυλουργός και άλλοτε γλύπτης ή ηλεκτρολόγος ακόμα και προγραμματιστής!

Πώς να μη γοητευτείς και πώς να μην ξεκινήσεις αυτό το χόμπι φτιάχνοντας τη μακέτα των ονείρων σου σε έναν χώρο που θα σε ταξιδεύει για όλα τα χρόνια της υπόλοιπης ζωής σου και θα σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός, περνώντας παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο σου.

Η αφοσίωση και η αγάπη για το τρένο αλλά και για τον μοντελισμό τρένων έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύκλο επαγγελματιών -κατά βάση- στην κεντρική Ευρώπη και την Αμερική, που αποτελείται από μεγάλα εργοστάσια κατασκευής, που διατηρούν την παραγωγή στην Ευρώπη, και καταστήματα λιανικής με μεγάλη γνώση και ειδίκευση στο είδος. Οσο περίεργο και αν ακούγεται, γίνονται τεράστιες επενδύσεις εκατομμυρίων σε μακέτες επισκέψιμες από τον κόσμο, διαστάσεων ακόμη και 2.500 τ.μ. (πηγή που αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, τη μεγαλύτερη και ωραιότερη προσπάθεια παγκοσμίως να γνωρίσετε τον μοντελισμό τρένων είναι η Miniature Wunderland στο Αμβούργο της Γερμανίας: https://www.youtube.com/watch?v=ACkmg3Y64s). Αξίζει να το δείτε και είμαι βέβαιος ότι θα σας εντυπωσιάσει και πως ποτέ δεν θα περνούσε από τον νου σας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.

* Μοντελιστής (Εurotreno)

dimokratianews.gr