Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Συντάξεις: Έρχονται τα εκκαθαριστικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου – Τι θα περιλαμβάνουν.

Στα εκκαθαριστικά θα αποτυπώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση την προσωπική διαφορά. 
Πρόκειται για 1.770.000 εκκαθαριστικά τα οποία θα αποσταλούν με καθυστέρηση 9 μηνών, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας αφ' ενός δεν είχε ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό, αφετέρου δεν ήθελε προεκλογικά να τα δουν οι συνταξιούχοι.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν στους συνταξιούχους περίπου 1.770.000 εκκαθαριστικά των συντάξεών τους με καθυστέρηση 9 μηνών.

Σε 222.986 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε την αποστολή των εκκαθαριστικών.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επανυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018, ενώ σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Αποκαλύφθηκε όμως, αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν είχε ολοκληρωθεί και ότι εκκρεμούσε για 222.986 συντάξεις με βάση έγγραφο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016.

Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό σύνταξης ή κάποια μικρή αύξηση.
Τι θα αποκαλυφθεί

Επισημαίνεται ότι με τα νέα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα δουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Η πλειονότητα των παλαιών συντάξεων, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον Ιανουάριο στη βάση της εξίσωσης εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη συν προσωπική διαφορά.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση).

Ωστόσο κανείς δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και τα νέα μεικτά ποσά.

Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί διά νόμου οι 600.000 συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνονται:

– H εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και άνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

– H ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό βίο του και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).

Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης.

Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Στο μεταξύ, στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, θα δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας οι περίπου 90.000 δικαιούχοι.

Οι αυξήσεις με τις συντάξεις Οκτωβρίου και τα αναδρομικά των αυξήσεων που δικαιούνται θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Η αύξηση στη σύνταξη προκύπτει από την αύξηση του ποσοστού στο 70% από 50% της σύνταξης του θανόντος.

Ειδικότερα, αν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών, αν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, δηλαδή 17,5% του ποσού της σύνταξης του θανόντος, ενώ αν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%.

Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%. Αν όμως δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Παράλληλα με τη σύνταξη Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων των συντάξεων χηρείας.

Τα ποσά εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 561 έως 2.800 ευρώ και αφορούν αναδρομικά των μηνών από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονταν στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε καμία ενέργεια από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ηλίας Γεωργάκης
in.gr