Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Επιτροπή αντισεισμικού ελέγχου σιδηροδρομικών κτιρίων ζητά η ΡΑΣ.

Η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, γράφει η πρόεδρος της Αρχής.

Τη σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την εκπόνηση προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των κτιρίων όλων των σιδηροδρομικών φορέων προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. Οπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννας Τσιαπαρικου, το έργο της επιτροπής αυτής θα περιλαμβάνει:

1) Καταγραφή των κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

2) Επιλογή διαθέσιμων μηχανικών των φορέων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

3) Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον Ο.Α.Σ.Π., που θα περιλαμβάνει ταχύ οπτικό έλεγχο και συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου.

4) Προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, διαβίβαση στον ΟΑΣΠ των Δελτίων Προσεισμικού Ελέγχου και πρώτη βαθμολόγηση, από τον ΟΑΣΠ, της τυχόν σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων.

5) Προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες σε περιπτώσεις κτιρίων που χρήζουν παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών στα οποία ανήκουν.

6) Σχέδια Εκκένωσης κτιρίων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ (στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ήδη). Επιπλέον, θα διεξαχθούν ενημερωτικά σεμινάρια από τον ΟΑΣΠ για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού και θα υλοποιηθούν τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

7) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις Διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να προγραμματιστούν σχετικοί έλεγχοι και σε άλλες κατασκευές του σιδηροδρομικού δικτύου (π.χ. γέφυρες, κλπ.). Στην επιστολή αναφέρεται πως η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας μας και η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών.

euro2day.gr