Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ερευνητές του ΙΤΕ “θωρακίζουν” βασικές υποδομές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Οι ασπίδες προστασίας που δημιουργήθηκαν, δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε τρεις τομείς κρίσιμων υποδομών τους τομείς της Υγείας, των Σιδηροδρόμων και της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 

Ασπίδα προστασίας για τις κρίσιμες υποδομές υψώνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το έργο CISPEC, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς. Κατά τη διάρκειά του δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο, ευέλικτο πλαίσιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών, από διαδικτυακές επιθέσεις, συνδυάζοντας καινοτόμες λύσεις ασφάλειας. Το πλαίσιο αυτό ενισχύεται με μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν δυνατότητες, όπως αξιολόγηση κινδύνου, εγκληματολογία, ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια και πολλά άλλα και επικυρώθηκε σε τρεις κρίσιμες υποδομές από τους τομείς της Υγείας, των Σιδηροδρόμων και της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.
«Όλα συνδέονται»

Ο υπεύθυνος του επιστημονικού και τεχνικού μέρους του έργου, κ. Σωτήρης Ιωαννίδης, τονίζει στην «Π» πως στην εποχή του Διαδικτύου, όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, και το πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς από εκεί.

Το συγκεκριμένο έργο ζητούσε να αναπτυχθούν εργαλεία που θα είναι εστιασμένα στην παραγωγή, ώριμα, δηλαδή, ερευνητικά προϊόντα που εύκολα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και να προωθήσει στην αγορά.

Στόχος όσων μετείχαν ήταν να δημιουργήσουν «όπλα» για να προστατευτούν κρίσιμες υποδομές, όπως είναι το νερό, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό σύστημα και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το διάστημα και η πυρηνική ενέργεια.

Το κομμάτι της έρευνας του κ. Ιωαννίδη ήταν εστιασμένο στα τρένα και στο δίκτυο αισθητήρων που εκτιμά αλλαγές στο περιβάλλον, όπως είναι η μόλυνση, και αναλόγως αναλαμβάνονται δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν.Ο υπεύθυνος του επιστημονικού και τεχνικού μέρους του έργου, κ. Σωτήρης Ιωαννίδης

Πρόκειται για τεχνολογίες και εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν στη διάρκεια του έργου, εξελίσσονται και συνεχώς δοκιμάζονται στην εκάστοτε κρίσιμη υποδομή.Οι ερευνητές προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της υποδομής και της προσφέρουν συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.

«Φανταστείτε μία υποδομή να “βλέπει” ότι δέχεται μία επίθεση, τότε σηκώνει τις άμυνές της. Για παράδειγμα, κλείνει κάποια δίκτυα για να προστατευτεί. Δίνεται η δυνατότητα σε εκείνον που έχει την εποπτεία του δικτύου να διαπιστώσει αμέσως αν κάτι συμβεί ξαφνικά, όπως για παράδειγμα, «πέσει» ένας αισθητήρας», εξηγεί.Τονίζει πως όλα, πλέον, έχουν να κάνουν με το Διαδίκτυο, όλες οι υποδομές είναι συνυφασμένες με το ίντερνετ, ακόμα και αν πρόκειται για εργοστασιακά δίκτυα, όλα συνδέονται. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, όλα είναι συνδεδεμένα. Συνεπώς, αν θέλεις να προστατεύσεις κάτι πρέπει να το κάνεις για όλη την υποδομή, συνολικά. Οι λύσεις που καλούμαστε να δώσουμε είναι για το σύνολο της εκάστοτε υποδομής, παρέχουμε εφαρμογές “ασφαλείας” για όλα τα επίπεδα. Φανταστείτε τι συμβαίνει στο σπίτι μας. Αν αφήσουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, ο επίδοξος διαρρήκτης θα μπει από εκεί, δε θα επιλέξει την πόρτα για να εισβάλει. Αντίστοιχα, οι επιθέσεις γίνονται στο πιο αδύναμο σημείο, δεν αναζητά κανείς το πιο προστατευμένο», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης. Η έρευνά του αφορούσε την προστασία των δικτύων αισθητήρων που πραγματοποιούν μετρήσεις για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας , όπου και μελετήθηκαν τρόποι προστασίας των διακοπτών ελέγχου που αλλάζουν την κατεύθυνση των τρένων. Ο ερευνητής του ΙΤΕ εξηγεί πως όταν κάποιος κατασκευάζει τέτοιους αισθητήρες, συνήθως η ασφάλειά τους στα συστήματα που χρησιμοποιεί δεν είναι το πρώτο του μέλημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδυναμίες στην ασφάλεια του συστήματος. Τον κατασκευαστή περισσότερο τον απασχολεί η εξοικονόμηση χρημάτων,η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η ανθεκτικότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωής.

Σημειώνει πως οι ασπίδες προστασίας που δημιουργήθηκαν, δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε τρείς τομείς κρίσιμων υποδομών τους τομείς της Υγείας, των Σιδηροδρόμων και της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως της Ενέργειας, των Υδάτων και άλλων.

Κατερίνα Μυλωνά
patris.gr