Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Απινιδωτές: Σώζουν ζωές, αλλά… δεν υπάρχουν.

Τι γίνεται με τον απινιδωτή στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης;

Χιλιάδες περιστατικά με καρδιακή ανακοπή, θα μπορούσαν να είχαν ευτυχή κατάληξη, εάν γινόταν η χρήση ενός απινιδωτή.

Και ενώ οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, έχουν μικρό κόστος που ξεκινάει από τα περίπου 1000 ευρώ, δυστυχώς δεν υπάρχουν σε πάρα πολλές εγκαταστάσεις ή σημεία, όπου υπάρχει πλήθος κόσμου, με μεγάλες πιθανότητες κάποιος άνθρωπος να παρουσιάσει ένα καρδιακό επεισόδιο.


Όπως αναφέρει στο GrTimes.gr o Γιώργος Παλαιολόγος, διασώστης του ΕΚΑΒ 2 Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κ.Μακεδονίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, σχεδόν τα μισά από τα καρδιακά περιστατικά στα οποία προστρέχουν οι διασώστες, αφορούν στην κοιλιακή μαρμαρυγή, που είναι και οι περιπτώσεις που επιβάλλεται η χρήση απινιδωτή. Σε αυτά τα περιστατικά λοιπόν, που είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο, αν γίνει χρήση απινιδωτή στα πρώτα ελάχιστα λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπου μπορούν να φτάσουν σε ποσοστό 60-70%.

«Κανονικά, σε ένα πολιτισμένο κράτος, σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει πολύς κόσμος, όπως τερματικοί σταθμοί συγκοινωνιών, λιμάνια, μεγάλες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, γήπεδα κτλ, θα έπρεπε να υπήρχε τουλάχιστον ένας απινιδωτής» επισημαίνει ο κ.Παλαιολόγος, προσθέτοντας πως τα μηχανήματα αυτά είναι πλέον πολύ εύκολα στη λειτουργία και πως επιβάλλεται να εκπαιδεύονται όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, για τη χρήση τους.

«Βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, γιατί δεν υπήρχε ένας απλός απινιδωτής. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να έχει, αλλά μακάρι να βλέπαμε να υπάρχουν και σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, που λέει ο λόγος, σε κάθε μεγάλο ξενοδοχείο, σε κάθε αθλητική εγκατάσταση και αλλού. Θα σώζονταν ζωές» τονίζει ο διασώστης.

Το παράδειγμα της Fraport

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Fraport τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη χώρα μας, φρόντισε ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας απινιδωτής σε κάθε αεροδρόμιο, ενώ στα μεγάλα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, ένας σε κάθε συγκεκριμένη απόσταση.

Αυτό επισημαίνει ο Γιάννης Παπάζογλου, εκπρόσωπος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως «το σύνολο των εργαζομένων στα 14 αεροδρόμια και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, είναι εκπαιδευμένοι για την παροχή των πρώτων βοηθειών αλλά και στη χρήση των απινιδωτών».

«Μόνο στο αεροδρόμιο Μακεδονία, έχουμε έξι, τελευταίας τεχνολογίας, που είναι πολύ εύκολοι στη χρήση. Θέλουμε να ξέρει ο πολίτης ότι υπάρχουν απινιδωτές στις εγκαταστάσεις μας, έτοιμοι για χρήση, κάτι που είναι και υποχρέωση μας» τονίζει ο κ.Παπάζογλου.

Άλλες πρωτοβουλίες δεν… περπάτησαν και άλλες ξεκινούν

Και ενώ στο εξωτερικό η ύπαρξη απινιδωτών είναι πολύ διαδεδομένη εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό με τα σημερινά δεδομένα.

Ακόμη και παλαιότερες πρωτοβουλίες, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν την αρχή, για τη σταδιακή εγκατάσταση όλο και περισσότερων τέτοιων μηχανημάτων, δεν προχώρησαν για άγνωστο λόγο.

Το 2008 είχαν τοποθετηθεί 10 απινιδωτές σε ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο, δικαστήρια, λιμάνι και αστυνομικό μέγαρο, με πρωτοβουλία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης και του ΕΚΑΒ, ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, άλλοι αγνοούνται, όπως στον ΟΣΕ όπου έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας, σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, ενώ αλλού, όπως στο αστυνομικό μέγαρο και στα ΚΤΕΛ, υπάρχουν ακόμη και είναι λειτουργικοί .


Στον Ν.Σ.Σταθμό εξάλλου, πριν από μερικές μέρες ένας ηλικιωμένος κατέληξε μετά από καρδιακό επεισόδιο. Στις εγκαταστάσεις του σταθμού υπάρχουν πινακίδες που κατευθύνουν τους πολίτες για χώρο όπου μπορούν να δοθούν πρώτες βοήθειες, αλλά το GrTimes που επισκέφτηκε το συγκεκριμένο γραφείο, στις 5.30μμ εργάσιμης μέρας, βρήκε τις πόρτες κλειστές.


Το τελευταίο διάστημα στον δήμο Καλαμαριάς, σε συνεργασία με την 4ηΥγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, «τρέχει» πρόγραμμα για την εγκατάσταση πολλών απινιδωτών σε αρκετά σημεία του δήμου, από το Δημαρχείο, μέχρι και σχολεία.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg και όπως δήλωσε στο GrTimes ο διοικητής της 4ηςΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, στην παρούσα φάση γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού και εθελοντών, ώστε σύντομα οι απινιδωτές να τεθούν σε ετοιμότητα χρήσης.

Οι στατιστικές καθιστούν απολύτως απαραίτητους τους απινιδωτές

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 3.9 εκατομμύρια θάνατοι από περιστατικά που αφορούν καρδιοαγγειακές νόσους, ενώ μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θάνατοι αυτοί ανέρχονται σε 1.8 εκ.

Παγκοσμίως το 2016 όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι (το 31% των θανάτων από κάθε αιτία) πέθαναν από προβλήματα που έχουν σχέση με την καρδιά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, περίπου το 1/3 των ασθενών που εμφανίζουν έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνουν πριν την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς καταλήγουν μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων. Συνήθως, η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας οφείλεται στην κοιλιακή μαρμαρυγή και η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία αυτής της αρρυθμίας είναι η απινίδωση. Δηλαδή, η ανάταξη της κοιλιακής μαρμαρυγής εντός πέντε λεπτών μετά τη χορήγηση ρεύματος με απώτερο στόχο την αποκατάσταση της αυτόματης κυκλοφορίας.

Για κάθε ένα λεπτό που μεσολαβεί από την κατάρρευση έως την απινίδωση, η θνητότητα αυξάνεται από 7%-10%. Τα ποσοστά επιβίωσης σύμφωνα με τις στατιστικές, κυμαίνονται από 49% έως 74%.


Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών

Στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας που αναπτύσσει ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται δωρεάν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, πρωτοβουλία που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Στην ιστοσελίδα https://www.kidssavelives.gr/ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του οργανισμού, αλλά και να βρείτε έναν Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις συσκευές που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

 Αλέξανδρος Αλεξιάδης
grtimes.gr