Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τορίνο-Λιόν.

Το Κίνημα 5 Αστέρων αντιτάσσεται σφόδρα στο έργο αυτό, το οποίο όμως υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό εταίρο του, τη Λέγκα.

Η ιταλική Γερουσία απέρριψε σήμερα πρόταση του ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, του Κινήματος 5 Αστέρων, που είχε στόχο να τερματισθούν οι εργασίες κατασκευής μιας αλπικής σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Γαλλία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να συνεχιστεί το επίμαχο έργο.
Η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική γραμμή, που θα συνδέσει την ιταλική πόλη του Τορίνο με τη Λιόν στη Γαλλία, περιλαμβάνει μια σήραγγα μήκους 58 χιλιομέτρων μέσα στις Άλπεις. Το Κίνημα 5 Αστέρων αντιτάσσεται σφόδρα στο έργο αυτό, το οποίο όμως υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό εταίρο του, την δεξιά Λέγκα, καθώς και από τα περισσότερα άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο.

Η άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση των 5 Αστέρων με 181 ψήφους έναντι 110.

Μια επόμενη πρόταση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος υπέρ της κατασκευής αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής για τρένα υψηλής ταχύτητας(TAV) πέρασε με 180 ψήφους έναντι 109.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως νέες οικονομικές προσφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία κατέστησαν το έργο, που είναι γνωστό ως TAV, λιγότερο ακριβό για την Ιταλία και τώρα θα κόστιζε περισσότερο να μπλοκαριστεί, απ' ό,τι να ολοκληρωθεί.

Η Ιταλία έστειλε στη συνέχεια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευόμενη να προχωρήσει με το έργο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, euro2day.gr