Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ–ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

Ποια εμπόδια έχουν ανακύψει στη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στα δυτικά. 
Τι δηλώνουν ο υπουργός Υποδομών και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ.

Εμπόδια έχουν ανακύψει στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που σχεδιάζεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, πλησίον του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Το Πάρκο Μνήμης, όπως ονομάζεται λόγω της γειτνίασής του με το Μουσείο, έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης στην περιοχή. Θα εκτείνεται σε 40 στρέμματα στα οποία, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, θα φυτευτούν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, θα γίνουν πετρόκηποι, θα δημιοθργηθούν διάδρομοι και γέφυρες καθώς και χώροι αναψυχής, όπως παιδικές χαρές. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που εμποδίζουν την πραγματοποίησή του.

Το πρώτο αφορά σε τεχνικό πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας δύο σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται εντός του πάρκου και οι οποίες, σύμφωνα με τη ΓΑΙΟΣΕ, χρησιμοποιούνται ακόμα για φορτοεκφορτώσεις κοντέινερ. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά σε διαδικαστικό θέμα που έχει προκύψει από την παραχώρηση των 40 στρεμμάτων από τη ΓΑΙΟΣΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο

Τα προβλήματα αυτά συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο που παρέδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στον νέο υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Μιλώντας στη voria.gr, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω στα θέματα που ανακύπτουν γύρω από το Πάρκο Μνήμης τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο». Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως θα μιλήσει πρώτα με τον νέο δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου τη διοίκηση του δήμου, ώστε να διερευνήσει τι επιθυμεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμα αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το υπουργείο καλείται να λύσει μέσα σε δύο μήνες ένα πρόβλημα που είχε ανακύψει εδώ και καιρό. Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα βρεθεί λύση ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο.

Από πλευράς του, ο εκλεγμένος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι ενημερώνεται για το ζήτημα και «θα βάλει όλες τις δυνάμεις του για να προχωρήσει το έργο».

Αισιόδοξος για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των ζητημάτων εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Περικλής Νικολάου καθώς όπως είπε υπάρχει βούληση για τη δημιουργία του Πάρκου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δημιουργηθεί ήδη μια ομάδα ειδικών από τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ που θα λύσουν το θέμα με τις σιδηροδρομικές γραμμές λίαν συντόμως αλλάζοντας τη δομή του σχεδίου. 

Σε έναν χρόνο η έναρξη εργασιών του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Παράλληλα με το ζήτημα που ανέκυψε με το Πάρκο Μνήμης, εκτός χρονοδιαγράμματος έχει βγει και η έναρξη των εργασιών του ίδιου του Μουσείου. Ενώ οι εργασίες κατασκευής προγραμματίζονταν να ξεκινήσουν εντός του 2019, η έναρξη τους μετατοπίζεται πλέον σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Ο project manager που αναδείχθηκε θα αναλάβει να διαχειριστεί μια σειρά μελετών απαραίτητων για τη λήψη των αδειών και την κατασκευή του μουσείου, όπως η μελέτη εφαρμογής, η μελέτη στατικής, οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες καθώς και η μελέτη τρωτότητας του κτηρίου για να διασφαλιστεί η προστασία του, σε περίπτωση που γίνει στόχος επιθέσεων.

Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται να διαρκέσει πάνω από έξι μήνες με αποτέλεσμα οι εργασίες ανέγερσης να μπορούν να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Αλεξία Καλαϊτζή
Πηγή: voria.gr