Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

«Βουτιά γνώσης» στα αρχεία των Γ.Α.Κ.


Για φοιτήτριες του ΙΑΚΑ, ως πρακτική άσκηση

Οι γνώσεις τους εμπλουτίστηκαν και με την ενημέρωση στην ιστορία των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και στον γνωστό-άγνωστο κόσμο του Evaristo De Chirico.

Για άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε η πρακτική άσκηση των φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Σύμφωνα με ανάρτηση σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης της προϊσταμένης των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτας Πρασσά , «η πρακτική άσκηση έξι φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιελάμβανε αρχεία, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενημέρωση για την τοπική ιστορία με ντοκιμαντέρ και βιβλιογραφία, μα πάνω απ’ όλα, είχε ενθουσιασμό, ενδιαφέρον για καινούριες γνώσεις και εμπειρίες».
Οι φοιτήτριες, είχαν την ευκαιρία να εργαστούν επί ένα μήνα σ’ ένα Εργαστήριο Ιστορίας, όπως είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και να επεξεργαστούν το αρχείο της ιστορικής σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, τις δικογραφίες του δικηγόρου Γιώργου Χρυσοβελώνη (δωρεά της κόρης του Μαρίνας Χρυσοβελώνη), τα αρχεία του Πρωτοδικείου Βόλου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, που τους επιφύλαξαν δυνατές συγκινήσεις, συνδυάζοντας τις θεωρητικές γνώσεις της Σχολής τους.
Εκτός από τις ταξινομήσεις όμως, η Πρακτική στα ΓΑΚ Μαγνησίας έχει και εκπαιδευτικές επισκέψεις για την καλύτερη γνωριμία με την Τοπική Ιστορία. Φέτος έγιναν τρεις και συγκεκριμένα, στη Δράκεια στις 4 Ιουλίου, στις 12 Ιουλίου στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου και στο Μουσείο του, όπου ο σταθμάρχης Βόλου κ. Γιώργος Αποστολέρης με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο ξενάγησε τις φοιτήτριες στην ιστορία των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και στον γνωστό-άγνωστο κόσμο του Evaristo De Chirico.
Η τρίτη επίσκεψη (31 Ιουλίου) έγινε την τελευταία ημέρα της πρακτικής, στην Αγριά, στο Μουσείο της υποδειγματικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ που κοντεύει έναν αιώνα ζωής, και στο οίκημα του εξαγωγικού οίκου ελαιών «Παπαθανασίου».
Καταλήγοντας η κα Πρασσά, αφού περιγράφει τη ζωντάνια που έδωσαν στους χώρους των ΓΑΚ τα νεαρά κορίτσια, εύχεται στις Βασιλική, Ευαγγελία, Καλλιόπη, Κατερίνα, Παντελίνα και Φρόσω, καλή συνέχεια στις σπουδές και τη ζωή τους.

magnesianews.gr