Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

56 χρόνια από τη «Μεγάλη Ληστεία του Τρένου».


Μία 15μελής συμμορία, επηρεασμένη από τους παρανόμους της Άγριας Δύσης, σταμάτησε καθ’ οδόν το ταχυδρομικό τρένο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκόβης - Λονδίνου, αποκομίζοντας 2,6 εκατομμύρια λίρες, ένα ποσό ιδιαίτερα υψηλό για εκείνη την εποχή.

13 από τα 15 μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως. Ανάμεσά τους και ο 34χρονος Ρόνι Μπιγκς, που τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε στον σταρ της συμμορίας και τον αγαπημένο των λαϊκών φυλλάδων του Λονδίνου (γεννήθηκε μάλιστα στις 8 Αυγούστου, την ίδια ημερομηνία με αυτή της ληστείας).


Στις 8 Ιουλίου του 1965 ο Μπιγκς απέδρασε από τις φυλακές, μαζί με τον εγκέφαλο της ληστείας Μπάστερ Ρέινολντς, χρησιμοποιώντας μια ανεμόσκαλα. Με αλλαγμένο πρόσωπο και πλαστό διαβατήριο πέταξε αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Βραζιλία, την αγαπημένη γωνιά των φυγόδικων όλου του κόσμου, όπου έζησε ζωή χαρισάμενη...


Η Σκότλαντ Γιαρντ, που εντόπισε τα ίχνη του 11 χρόνια αργότερα, δεν μπόρεσε να πετύχει την έκδοσή του, λόγω της εγκυμοσύνης της Βραζιλιάνας φίλης του.

Η νοσταλγία για την πατρίδα -«θέλω να πάω σε μία παμπ και να πιω μια πίντα μπύρας» δήλωνε- αλλά και η κακή κατάσταση της υγείας του τον οδήγησαν πίσω στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις 7 Μαΐου του 2001, με αεροσκάφος που νοίκιασε η εφημερίδα SUN, ο εβδομηντάχρονος πλέον Μπιγκς έφτασε στο Λονδίνο απένταρος από την περιπέτεια της υγείας του. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (28 χρόνια).


Ο Ρόνι Μπιγκς πέθανε τελικά στις 18 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 84 ετών.

city.sigmalive.com