Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Στα 4.608 ευρώ το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις – Διαβάστε την τροπολογία.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης

Στα 4.608 ευρώ ορίζεται το ανώτατο πλαφόν για τις συντάξεις, όπως προβλέπεται από την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στη Βουλή πριν την ψηφοφορία του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Η τροπολογία ορίζει πλαφόν στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.


Σύμφωνα με τη ρύθμιση το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Τονίζεται, δε, ότι συντάξεις που απονεμήθηκαν και υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν, αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ. ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ. ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ. ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ. ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ. ευρώ για το 2022. 

Σημειώνεται ότι τόσο η επίμαχη τροπολογία, όσο και ακόμη μία που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Μετά το σάλο

Η τροπολογία κατατέθηκε έπειτα από το σάλο που προέκυψε από τις αποκαλύψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εγκρίνει συντάξεις που έφταναν έως και τις 24.000 ευρώ.

Όπως είχε εξηγήσει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, οι σχετικοί φάκελοι, είχαν περάσει από επεξεργασία της διοίκησης και βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής υπογραφής.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να δούμε τι συμβαίνει. «Αυτό που συμβαίνει τελικά και είναι λάθος, είναι πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προσμετρώνται γενικοί κοινωνικοί πόροι που συλλέχθηκαν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ατομικές ασφαλιστικές μερίδες», ανέφερε.

newpost.gr