Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ισλαμική συνεργασία μέσω σιδηροδρόμου.


Στη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών σε μία κίνηση ενίσχυσης των εμπορικών του σχέσεων συμφώνησαν Ιράν, Συρία και Ιράκ.

«Τα τρία όμορα ισλαμικά κράτη διατηρούν καλές και φιλικές σχέσεις και αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Υποδομών,ShahramAdamnejad,
προσθέτοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η δημιουργία μίας σιδηροδρομικής οδού από το Ιράν έως τη Συρία, διαμέσου του Ιράκ.

Αξιωματούχοι των σιδηροδρομικών αρχών των τριών χωρών, σε συνάντηση τους εξέφρασαν την δέσμευσή τους για υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδιασμού, ενώ δεσμεύτηκαν να επιταχυνθεί άμεσα η υπό κατασκευή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της ιρανικής πόλης Σαλαμτσέχ και της Βασόρας στο Ιράκ, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν και οι εργασίες σύνδεσης και με τη Συρία.

Οι ηγέτες του Ιράν και του Ιράκ υπέγραψαν προ μηνών συμφωνίες εμπορικής και διπλωματικής συνεργασίας των χωρών τους, στους κλάδους της υγείας, του πετρελαίου, της μεταλλουργίας, των σιδηροδρόμων, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας για επενδυτικούς σκοπούς. Οι δύο χώρες ευελπιστούν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 20 δις δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftikachronika.gr