Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Η Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Η ποιότητα των υποδομών είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Παγουλάτο.

Μιλώντας, στο συνέδριο του InvestGr, που έγινε στην Αθήνα, ο κ. Παγουλάτος παρουσίασε τον «Δεκάλογο για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ειδικά για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών ότι η χώρα μας έχει ένα απόθεμα υποδομών από την προ-κρίσης περίοδο, που όμως έχει πληγεί από την αποεπένδυση κατά την περίοδο της μακράς ύφεσης.

Ωστόσο, η Ελλάδα «υστερεί σε σιδηροδρομικές και λιμενικές εμπορευματικές υποδομές(πλην του Πειραιά), με σημαντικό αρνητικό κόστος μεταφορών. Χρειάζεται ενίσχυση ιδίως των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με τις γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας), προκειμένου να αποσυμφορηθούν και οι οδικοί άξονες.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υστέρηση σε υποδομές προσανατολισμένες στην περιβαλλοντική αειφορία.

Μεγάλο εύρος παρεμβάσεων μένει να πραγματοποιηθούν στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, στην ανάπτυξη Τεχνολογικών και Βιομηχανικών Πάρκων Επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό του δικτύου παραγωγής ενέργειας, στην ύδρευση, στην επεξεργασία λυμάτων και στη διαχείριση αστικών αποβλήτων».

Αποστολή θέματος: metaforespress.gr