Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Ασημένιο Βέλος»: Ολες οι πληροφορίες για τα νέα τρένα που θα κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες.

Στελέχη του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie Dello Stato (FDS) αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εξετάσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).


Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ιταλικού ομίλου, ο οποίος έχει αποκτήσει το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, επισκέπτονται την Ελλάδα για να διαπιστώσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε σύγχρονα τρένα και σε εξοπλισμό, ενόψει της ολοκλήρωσης των έργων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. 

Οι εργασίες για την αναβάθμιση της γραμμής αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020. Η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή γραμμή θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις υπόλοιπες σιδηροδρομικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, να μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων.

Πέντε τρένα

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, τα σχέδια του ιταλικού ομίλου προβλέπουν τη δρομολόγηση περίπου 5 γρήγορων τρένων όπως το αποκαλούμενο «ασημένιο βέλος», τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με ταχύτητες έως και 200 χιλιόμετρα την ώρα και θα εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες. 

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Ferrovie Dello Stato για τη δεκαετία 2017-2026, ο όμιλος σκοπεύει να διπλασιάσει τα έσοδά του από δραστηριότητες στο εξωτερικό. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα επικεντρωθεί και σε ελκυστικές ευρωπαϊκές γραμμές, όπως το Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Η ολοκλήρωση των έργων θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χωρητικότητας της γραμμής, καθώς θα μπορούν να πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια 85 ζεύγη αμαξοστοιχιών από 15 που κυκλοφορούν τώρα.

Η αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου θα δώσει τη δυνατότητα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αυξήσει τα έσοδά της, τα οποία σημειώνουν μείωση τα τελευταία έτη, παρά το γεγονός πως οι επιβατικές αμαξοστοιχίες επιδοτούνται με 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το Δημόσιο.

Μείωση κύκλου εργασιών

Ο κύκλος εργασιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήλθε το 2018 σε 116,7 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώσε σχέση με το 2017. Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές μετά από φόρους οι οποίες άγγιξαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ το 2018, έναντι ζημιών 2,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Εκτός από την δρομολόγηση νέων αμαξοστοιχιών στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, οι Ιταλοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και για την υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες θα αναβαθμίσουν αρκετά από τα μηχανοστάσια της ΕΕΣΣΤΥ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τα νέα τρένα.

pronews.gr