Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

"Σφυρίζει" τον Μάιο ο Προαστιακός από Πάτρα προς Κ. Αχαΐα - Έτοιμες οι στάσεις.

Τα ψέματα τελείωσαν. Μετά από μεγάλη αναμονή και καθυστερήσεις, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να δοθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2017, η επέκταση του Προαστικού της Πάτρας προς την Κάτω Αχαΐα, είναι πλέον πραγματικότητα.

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια, χωρίς κόσμο, και παράλληλα να προχωρήσουν όλες οι εργασίες που απομένουν ώστε σύντομα να ξεκινήσουν και κανονικά δρομολόγια.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που απομένει είναι η τοποθέτηση των 32 Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδης Διάβασης (ΑΣΙΔ). Εξ’ αυτών μέχρι τον Μάιο υπάρχει η ελπίδα ότι θα έχουν τοποθετηθεί οι 25 και στα υπόλοιπα σημεία, εάν μέχρι να ξεκινήσουν τα δρομολόγια δεν έχει υπάρξει θετική εξέλιξη εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί προσωπικό του ΟΣΕ.

Οι στάσεις του Προαστιακού είναι έτοιμες, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθούν τους επιβάτες, υπάρχουν παγκάκια, ακόμα και θέσεις για να αφήνει κανείς το ποδήλατό του.

Οι στάσεις που θα λειτουργήσουν είναι οι εξής: Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση-Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά.

Το thebest.gr επισκέφθηκε αρκετούς από αυτούς (όσους βρίσκονται κοντά στην Πάτρα) και σας παρουσιάζει την εικόνα τους:
ΑΝΘΕΙΑΣ

ΙΤΙΕΣ-ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ-25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


ΤΣΑΟΥΣΗ
ΒΡΑΧΝΕΪΚΑ


Τι περιλαμβάνει το έργο

Η συνολική εργολαβία αποτελείται από δύο υποέργα, που είναι:

-1ο «Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στη μετρική γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου» στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα έως την Κάτω Αχαΐα (από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 20+744). Δημοπρατήθηκε στις 24 Μαΐου 2016 και στις 30 Αυγούστου 2016 υπογράφτηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου, με συμβατικό οικονομικό αντικείμενο 748.655 €. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβαθρών στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα έως τον Σ.Σ. Κάτω Αχαΐας συνολικού μήκους 20,8 km. ποδηλάτων), και τον ηλεκτροφωτισμό.

- 2ο «Προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργίας υφισταμένων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού από το ύψους του Αγίου Ανδρέα έως την Κάτω Αχαΐα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3.410.402,58 ευρώ, για το οποίο υπογράφηκε σύμβαση στις 2 Μαΐου 2018 με συμβατικό χρόνο υλοποίησης 365 ημέρες. Δηλαδή του χρόνου τον Μάιο (φέτος), οπότε, με την ολοκλήρωση και του 2ου υποέργου θα επιτευχθεί η συνολική λειτουργία του έργου και η απόδοσή του προς χρήση στους πολίτες.

thebest.gr