Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η ΕΕ διαμορφώνεται καθημερινά χάρη στο έργο της Κοινωνίας των Πολιτών.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οικοδομείται μόνο μέσω της νομοθεσίας, αλλά διαμορφώνεται καθημερινά, χάρη στο έργο της κοινωνίας των πολιτών», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στην ημερίδα που διοργάνωσε για τον απολογισμό των πολιτικών της ΕΕ στις μεταφορές, την ενέργεια και τoν ψηφιακό τομέα, λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Μεταφορές

Για την επίτευξη μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 80% έως το 2050 απαιτούνται επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δήλωσε ο Πιέρ Ζαν Κουλόν, πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος ΤΕΝ της ΕΟΚΕ που διοργάνωσε την ημερίδα.
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλοι οι τομείς των μεταφορών θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, κατά την επόμενη δεκαετία οι λιμένες χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές ύψους 48 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Ματίας Μετζ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (ΔΕΟΜ/IRU), τόνισε ιδιαίτερα ότι ο κλάδος των ταξί, των λεωφορείων και των πούλμαν, καθώς και των φορτηγών, απαιτεί μια πιο διαφοροποιημένη απάντηση από την ηλεκτρική κινητικότητα και υπογράμμισε τη δραματική έλλειψη οδηγών σε αυτόν τον κλάδο, στον οποίο το 20% των θέσεων παραμένουν ακάλυπτες.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές βρίσκονται στον σωστό δρόμο και μπορούν πλέον να βασίζονται στην ώριμη τεχνολογία από πλευράς βιωσιμότητας, δεδομένου ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ηλεκτροκινούμενες, τόνισε ο Ματέο Μουσίνι, εκπρόσωπος της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και Διαχειριστών Υποδομών (CER).
Το ίδιο ισχύει και τις αεροπορικές μεταφορές που περιλαμβάνονται μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις από την άποψη της μείωσης των εκπομπών CO2, της αξιοποίησης των βιώσιμων καυσίμων και της χρήσης νέων αεροσκαφών και κινητήρων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, υποστήριξε ο Τόμας Ρέινερτ, εκπρόσωπος της Ένωσης «Αεροπορικές Εταιρείες για την Ευρώπη» (A4E).

Ενέργεια

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους συνέδρους της ΕΟΚΕ ήταν «η μάστιγα της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει από 60 ως 120 εκατομμύρια Ευρωπαίους», όπως τόνισε ο κ. Κουλόν, ενώ αναπτύχθηκαν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο: Ο Πατρίς Κοκερό, εργαζόμενος στον φορέα εκμετάλλευσης του γαλλικού ηλεκτρικού δικτύου ENEDIS, εξέθεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία του για τον εντοπισμό των «αόρατων» ενεργειακά φτωχών, όπως και η Ελέν Σοφί Μεσνάζ, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Κοινοτικών Κέντρων Κοινωνικής Δράσης (UNCCAS) της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε το έργο που επιτελείται για την αρωγή των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση.

«Τα συνδικάτα της δημόσιας διοίκησης συνεργάζονται όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια με οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα της φτώχειας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU.)

Ψηφιακός τομέας

«Η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος του τμήματος TEN Ευαγγελία Κεκελέκη.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), επεσήμανε τα οφέλη και τις προκλήσεις για τα άτομα με αναπηρία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προσβασιμότητας, ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) αναφέρθηκε στο μέλλον των καταναλωτών και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα που παραβλέπεται περισσότερο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ένωσης των γεωργών και των γεωργικών συνεταιρισμών (COPA-COGECA) επεσήμανε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τη γεωργία, εγκωμιάζοντας την ψηφιακή οικονομία και τις δυνατότητες της αγοράς εξ αποστάσεως, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες πρόσβασης στην τεχνολογία.

«Οι ψηφιακές δυνατότητες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Κουλόν. «Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στην πολυμορφία. Πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκπροσώπηση όλων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.»

thepost.news