Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Η κινητοποίηση έφερε ραντεβού.


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν το Σάββατο οι συνταξιούχοι, που χθες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση προς το μέγαρο Μαξίμου. Στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ ανταποκρίθηκαν πολλές εκατοντάδες συνταξιούχοι που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος για να φτάσουν ώς τη συμβολή των Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, όπου υπήρχε αστυνομικός φραγμός.
Κυριότερα αιτήματα των συνταξιούχων είναι να καταβληθεί το δώρο Πάσχα εν όψει εορτών, να κατατεθεί η τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους όσοι είναι κάτω των 55 ετών, και να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε να τους δοθούν όλα τα αναδρομικά που τους οφείλονται.
«Είμαστε στον δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Οι συντάξεις μας, τα φάρμακα, η υγεία κι ό,τι πρέπει να έχουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια το διεκδικούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να παίζει στις πλάτες μας παιχνίδια για τις προεκλογικές της ανάγκες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, που επισήμανε ότι θα θέσει επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ενδεχόμενο καταβολής δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους άνοιξε μετά τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος την Τρίτη στον ρ/σ News 24/7, τα οποία ανασκεύασε στη συνέχεια.
«Η κυβέρνηση αυτή δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο», ήταν το αρχικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ερώτημα για το αν θα καταβληθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους.
Στη συνέχεια και αναλύοντας περισσότερο το ζήτημα ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το αν θα συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους, ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

«Δημοσιονομικός χώρος»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οποτεδήποτε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση αδικιών.
»Αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και νομίζω ότι, σε σχέση με αυτό, έχουμε δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν.
»Αν και εφόσον, λοιπόν, στο μέλλον δημιουργηθούν τέτοιου τύπου δημοσιονομικές δυνατότητες, πάντοτε έχοντας ως δεδομένο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η υγεία των δημόσιων οικονομικών, τότε θα σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα παραπανίσια χρήματα –αν θέλετε– θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας».


Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
efsyn.gr