Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Τελικά ο Προαστιακός της Πάτρας επεκτείνεται ή απλά... μετατοπίζεται στα δυτικά;

Ένα σενάριο που μετατρέπει σε μπούμερανγκ την υπογειοποίηση του σύγχρονου τρένου για το βόρειο τμήμα της πόλης

Το σύγχρονο τρένο και η αναμενόμενη άφιξη του στην Πάτρα απασχολεί πλέον την τοπική κοινωνία και είναι ένα ζήτημα που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας.
Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής του Καστελόκαμπου και των υπόλοιπων συνοικιών της Πάτρας από τις οποίες είναι να περάσει το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο χάρηκαν με την είδηση της υπογειοποίησης του και την αντίστοιχη μελέτη που προωθεί η κυβέρνηση, έχοντας από την αρχή εκφράσει την αντίθεση τους στην επιφανειακή χάραξη, κάνοντας τον δικό τους αγώνα και έχοντας στο πλευρό τους σε αυτή τη μάχη το δήμο Πατρέων. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που έχει προκύψει και που έχει βάλει "φωτιά" στους φίλους του τρένου και ειδικότερα του Προαστιακού. Σύμφωνα με μία ανάρτηση που ανέβηκε στη σελίδα των Φίλων Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας, με τον ερχομό του σύγχρονου τρένου και την ολοκλήρωση του έργου θα σταματήσει οριστικά η λειτουργία της γραμμής του Προαστιακού στο βόρειο τμήμα της πόλης. 

Εκεί, δηλαδή, που λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι από τον Άγιο Βασίλειο, το Ρίο, τον Καστελλόκαμπο έως και το αστικό κέντρο της Πάτρας. Ένα τέτοιο σενάριο που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιβεβαιώνεται από κανένα επίσημο χείλος, έρχεται για να "προσγειώσει" τους φίλους του Προαστιακού και ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού της Πάτρας που χάρηκε με την είδηση της επέκτασης του τρένου από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα στην Κάτω Αχαΐα. 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε αυτόματα δεν μιλάμε για επέκταση του Προαστιακού, αλλά για μετατόπιση του από το βόρειο τμήμα της Πάτρας και ως προς τα δυτικά. Εκεί λοιπόν που ο Προαστιακός εξυπηρετούσε το ένα κομμάτι της Πάτρας που ήθελε να πάει εύκολα και γρήγορα από και προς το Ρίο και τις υπόλοιπες περιοχές του βόρειου τμήματος της πόλης, τώρα θα εξυπηρετεί μόνο ένα άλλο (εφόσον ισχύει το σενάριο) που θα πηγαίνει από και προς τα δυτικά της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Το μεγάλο ερώτημα για όσους αγάπησαν το... τρενάκι

Αν τελικά ο Προαστιακός καταργηθεί οριστικά από το βόρειο τμήμα της Πάτρας, το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Μπορεί το σύγχρονο τρένο να εξυπηρετήσει προαστιακά το επιβατικό κοινό της πόλης; Η απάντηση από αυτούς που γνωρίζουν καλά το ζήτημα και το τεχνικό του κομμάτι είναι ότι θα μπορούσε. 

Αν, δηλαδή, το σύγχρονο τρένο είχε επιφανειακή χάραξη και όχι υπόγεια. Η υπόγεια χάραξη, κάτω από τη γη, προφανώς και απαγορεύει την περιαστική χρήση του τρένου. Μένει λοιπόν να δούμε αν το υπόγειο σύγχρονο τρένο μπορεί να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός Προαστιακού στο βόρειο τμήμα της Πάτρας.

Διαφορετικά οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών που φώναζαν για το σύγχρονο τρένο και την επιφανειακή του χάραξη, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καν γραμμή. Μια γραμμή που όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί αποδείχτηκε σωτήρια για τους κατοίκους της βόρειας Πάτρας.

Ανδρέας Κολλιόπουλος
patrasevents.gr