Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Θεσσαλονίκη: Καταφύγιο προσφύγων τα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ.

Τι λέει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Καταφύγιο σε παλιά βαγόνια τρένων τα οποία βρίσκονται παροπλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και σε απόσταση μόλις εκατοντάδων μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκουν το τελευταίο διάστημα ομάδες προσφύγων.
Πρόσφυγες στρώνουν κουβέρτες και υπνόσακους μέσα στα βαγόνια στις θέσεις των επιβατών όπου και διανυκτερεύουν. Kάποιοι από αυτούς περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει ενώ άλλοι να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα στέγασης.

«Πρόκειται για μια περιοδικώς κινούμενη μάζα ανθρώπων. Είναι πρόσφυγες και τους χειριζόμαστε όσο πιο ανθρώπινα γίνεται. Φράζουμε τακτικά την περίφραξη αλλά συνεχώς την ξηλώνουν. Το ζήτημα είναι ότι ο ΟΣΕ δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς την περιουσία του» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. 
Για να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί δομή 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία καταγραφής τους.
Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου πρόσφυγες έστησαν άτυπο καταυλισμό στην πλατεία Αριστοτέλους και στην περιοχή του Λευκού Πύργου προκαλώντας την αντίδραση φορέων αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή φωτογραφίας: Χρήστος Γιαννακίδης (Σιδηροδρομικά Νέα)


Τίμος Φακαλής
ethnos.gr