Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Πτολεμαΐδα: Παραδομένος στη φθορά της εγκατάλειψης και του χρόνου ο σταθμός του ΟΣΕ. Δείτε εικόνες.


 Διάχυτη είναι η εικόνα εγκατάλειψης που αποκομίζει όποιος κάνει τη βόλτα του στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Πτολεμαΐδας, καθώς μια περιοχή που έσφυζε άλλοτε από ζωή έχει ερημωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ρημάζει κυριολεκτικά το κτήριο που φιλοξενούσε άλλοτε τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ.

 Τα σημάδια φθοράς είναι ιδιαίτερα έντονα, καθώς βλέπει κανείς σπασμένα τζάμια στο κτήριο του παλιού σταθμού, πατζούρια να χτυπούν ανάλογα με τις διαθέσεις του ανέμου, σπασμένα παγκάκια στον περιβάλλοντα χώρο, και ένα σωρό σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο και στις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Καθώς, ο χώρος δεν είναι απλά εγκαταλελειμμένος και απεριποίητος, αλλά θυμίζει σκουπιδότοπο, αφού οι νεαρές παρέες και τα ζευγαράκια που συχνάζουν στην περιοχή του σταθμού αφήνουν πίσω τους ένα σωρό σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια από νερό, τενεκεδάκια από μπίρες ή αναψυκτικά κλπ. 
Την ώρα που άλλες πόλεις και δήμοι διεκδίκησαν και κατάφεραν να τους παραχωρηθούν από τον ΟΣΕ οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι εκτάσεις τους και σχεδιάζουν την ανάπλαση αντίστοιχων περιοχών του ΟΣΕ προς όφελος των πολιτών, στην πόλη της Πτολεμαΐδας -παρά τις παραινέσεις και σχετικές επιστολές πολιτών αλλά και φορέων κατά καιρούς, δεν υπήρξε κάποια συντονισμένη παρέμβαση ή διεκδίκηση για να παραχωρηθεί ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός στο Δήμο Εορδαίας.
 Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ούτε κάποιο σχέδιο για αξιοποίηση του κτηρίου του επιβατικού σταθμού και των γύρω εκτάσεων ώστε να δοθούν προς χρήση των πολιτών της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να μένει αναξιοποίητη και να έχει αφεθεί κυριολεκτικά στη τύχη της. 
Είναι κρίμα, λένε συμπολίτες μας, να υπάρχει τόση αδιαφορία για μια περιοχή που θα μπορούσε με κάποιο σχέδιο να αξιοποιηθεί και να καταστεί σε πραγματικό χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της Κάτω Πτολεμαΐδας, αλλά και για ολόκληρη την πόλη. 

Πηγή: e-ptolemeos.gr