Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

«Τα Τέμπη του Νέστου» - Μια τουριστική διαδρομή με τρένο.

Γράφει ο Αθανάσιος Μόσχου*

Ανάμεσα στα βουνά της Δράμας και της Ξάνθης βρίσκεται η κοιλάδα του Νέστου με το ποτάμι να γεννάει μια βιοκοινότητα εξαιρετικής σημασίας για το περιβάλλον. Πυκνή βλάστηση, ζαρκάδια και πουλιά συνθέτουν τη δημιουργική παλέτα της φύσης. Αυτή την εξαιρετική εμπειρία προσφέρουν διαδρομές με τρένα του ΟΣΕ κατά μήκος του ποταμού Νέστου.
 Πρόκειται για το κομμάτι της διαδρομής μεταξύ της Σταυρούπολης και των Τοξοτών, Οι λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη που συναντάμε πριν μπούμε στη Σταυρούπολη μας προετοιμάζουν γι 'αυτό που θ 'ακολουθήσει στα λεγόμενα «Τέμπη του Νέστου» ή αλλιώς «Θρακικά Τέμπη». Τα 40 χλμ της διαδρομής αυτής που πραγματοποιεί το τρένο είναι μια μοναδική εμπειρία που κανένα άλλο μεταφορικό μέσο δεν μπορεί να προσφέρει. 

Επιπλέον, το τρένο, ως οικολογικό μέσο, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ό,τι η περιοχή προστατεύεται από την ειδική συνθήκη Ramsar. 

Στα μισά της διαδρομής φτάνουμε στο σταθμό των Λιβερών, ο οποίος, αν και δεν λειτουργεί, αποτελεί πόλο έλξης αφού από κει τελειώνει για κάποιον το ταξίδι πάνω στις ράγες και αρχίζει η πεζοπορία προς την καρδιά της κοιλάδας. 

Ο ΟΣΕ έχει μετατρέψει το πέτρινο σπίτι του σταθμάρχη σε πανδοχείο με δύο σπίτια, χωρητικότητας οκτώ ατόμων το καθένα. Η παλιά αίθουσα αναμονής λειτουργεί ως εστιατόριο. Το χωριό των Λιβερών είναι σήμερα ερειπωμένο, ωστόσο, παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα από ταξιδιώτες που επιθυμούν ν 'αρχίσουν πεζοπορία τους προς την κοιλάδα, να επισκεφθούν το σπήλαιο της περιοχής ή ακόμα να κάνουν κανό, καγιάκ, ποδήλατο και ιππασία. Από τα Λιβέρα η διαδρομή είναι 9χλμ ως τους Τοξότες με ενδιάμεση στάση στον Κρωμνηκό. 

Σιδηροδρομικό Μουσείο και Μουσειακοί Σιδηρόδρομοι

Η συστηματική οργάνωση του σιδηροδρομικού μουσειακού υλικού, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, ξεκίνησε με τη δημιουργία του Σιδηροδρομικού Μουσείου Αθηνών το 1979. Τη διάσωση, οργάνωση και συστηματική παρουσίαση των διαφόρων ιστορικών εκθεμάτων της ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων πλέον έχουν αναλάβει μια σειρά από νέα μουσεία, σιδηροδρομικά πάρκα αλλά και άλλοι μουσειακοί χώροι, οι οποίοι αναπτύσσονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποικίλους άλλους φορείς του πολιτισμού, με τη σταθερή υποστήριξη από τη Διοίκηση και τους εργαζομένους του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και των θυγατρικών του. Έτσι σήμερα, ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού Σιδηροδρόμου στεγάζεται στο 

■ Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών 

■ Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου-Κορδελιού 

■ Μουσείο τρένων Δράμας 

■ Δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας 

■ Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας 

■ Μουσειακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλίας 


* Αθανάσιος Μόσχου 
πρώην Διευθυντής ΟΣΕ.