Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΗΠΑ: Το μετρό της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Mary Altaffer.

Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα ανέδειξε η εφημερίδα «New York Times», καθώς αφορά στη μετακίνηση άνω του μισού εκατομμυρίου κατοίκων της πόλης με κινητικές δυσκολίες με το μετρό.

Η ανάδειξη του προβλήματος θεωρήθηκε προφανώς αναγκαία μετά το φρικτό δυστύχημα που σημειώθηκε όταν μία 22χρονη μητέρα κατρακύλησε τις σκάλες ενός σταθμού με το παιδικό καρότσι. Το παιδί γλύτωσε αλλά όχι η μητέρα.
Αν ο σταθμός είχε ανελκυστήρα είναι πολύ πιθανόν το δυστύχημα να είχε αποφευχθεί.

Ας πιάσουμε όμως το θέμα από την αρχή.

Η Νέα Υόρκη έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων τρένων από τα μεγαλύτερα σε έκταση διεθνώς.
Και από τα πιο παλιά. Τότε ασφαλώς δεν κατασκεύαζαν ανελκυστήρες αλλά και η έννοια «δικαίωμα στην πρόσβαση» δεν είχε ακουστεί, όπως και πολλά άλλα δικαιώματα που οι αγώνες των πολιτών τα κατέστησαν σεβαστά.
Ο άνθρωπος όμως είτε με αναπηρίες, είτε απλά με κάποιες κινητικές δυσκολίες, ακόμη και οι ηλικιωμένοι που κουράζονται εύκολα, έχουν διπλό πρόγραμμα.
Αν κατοικούν μακριά από τους σταθμούς δεν είναι εύκολο να περπατήσουν προς αυτούς αλλά και όταν τους φτάσουν έχουν πρόβλημα να ανέβουν ή κατέβουν ελλείψει ανελκυστήρων.
Μόνο το ένα τέταρτο των 472 σταθμών μετρό της πόλης διαθέτουν ανελκυστήρα. Και η αρμόδια υπηρεσία σκοπεύει να βάλει 50 ανελκυστήρες τα επόμενα πέντε χρόνια. Δέκα τον χρόνο μόνο!

Πάλι εκατοντάδες σταθμοί θα μείνουν χωρίς προσβάσιμο μέσο.

Να το γράψουμε απλά: Πόλη που δεν σέβεται τον δημότη της πάσχει σοβαρά. Και η Νέα Υόρκη σε άλλα θέματα μας έχει συνηθίσει να ευαισθητοποιείται. Σε αυτό το θέμα όμως έχει μείνει πολύ πίσω.
Ολοι κατανοούμε ότι απαιτούνται ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις τρένων, γραμμών και σταθμών που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Καμία αντίρρηση.
Αλλά κάπου η Υπηρεσία ΜΤΑ φάνηκε ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι. Ενας ανελκυστήρας σε κάθε σταθμό δεν είναι το μεγάλο έξοδο που μία Νέα Υόρκη δεν μπορεί να επωμιστεί.
Εξάλλου, η Νέα Υόρκη είναι πλέον μία πόλη πανάκριβη. Ακόμη και ο αέρας της κοστίζει τα τελευταία χρόνια. Οι δημότες πληρώνουν ακριβά κάθε υπηρεσία και όχι μόνο την εφορία.
Ο Δήμος προσφέροντας ως αντάλλαγμα ορισμένες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιηθεί και στο θέμα της προσβασιμότητας. Χωρίς δικαιολογίες.


ekirikas.com