Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Οχι παιχνίδι στις γραμμές και τα βαγόνια.

Νίκος Κόνδυλας

Πρωτοποριακό πρόγραμμα των ΟΣΕ και ΡΑΣ ενημερώνει μαθητές για τρόπους ασφαλούς συμβίωσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο

Μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο υλοποιείται αυτήν την περίοδο στη Λάρισα.
Ο προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Ηλεκτροκίνησης Κεντρικής Ελλάδας – ΟΣΕ κ. Νίκος Κόνδυλας, έχει πάρει επ’ ώμου το πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου με τίτλο «Ασφαλής συμβίωση μαθητών με το σιδηροδρομικό δίκτυο».
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) και στόχο έχει να ενημερώσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.

Ο κ. Νίκος Κόνδυλας μίλησε στην «ΕτΔ» για την εκστρατεία ενημέρωσης που έχουν αγκαλιάσει πολλά σχολεία της πόλης και οι μαθητές την παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέρα από την ενημέρωση που γίνεται με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, διανέμονται στους μαθητές ενημερωτικά φυλλάδια για την ηλεκτροκίνηση και πινακίδες που δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Κόνδυλας που αναρτώνται στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολείων. «Ολη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τη θλιβερή διαπίστωση ότι ανά έτος περίπου είχαμε ένα θανατηφόρο ή ένα πολύ σοβαρό ατύχημα στην περιοχή του ηλεκτροκινούμενου κυρίως σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας. Κάτι έπρεπε να γίνει επειγόντως για το θέμα και ευτυχώς, με τη βοήθεια της ΡΑΣ, έγινε. Βέβαια η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας ήρθε με ένα χρόνο καθυστέρηση, αλλά στο μεταξύ είχαμε μοιράσει στη Σχολική Επιτροπή Λάρισας αρκετές χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια ηλεκτροκίνησης και έχουμε τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες για την ηλεκτροκίνηση -χωρίς έγκριση- από το 2015, σε όλους τους Σιδ. Σταθμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Πήραμε και τη σχετική έγκριση για να τοποθετηθούν σε όλους τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της Επικράτειας. Η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, στην οποία οι επιβάτες παίρνουν ενημερωτικά φυλλάδια ηλεκτροκίνησης από τα εκδοτήρια εισιτηρίων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάνω από 3.000 μαθητές της Λάρισας –το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις- έχουν ενημερωθεί σχετικά με το τι πρέπει να αποφεύγουν όταν βρίσκονται κοντά σε σιδηροδρομικό δίκτυο, ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος προσέγγισης και διέλευσης των γραμμών είτε όταν είναι κάποιος πεζός, είτε οδηγώντας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα υπογραμμίζει ο κ. Κόνδυλας πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει κάποιος άμεσα ή έμμεσα ένα καλώδιο για να δεχθεί μια ηλεκτρική εκκένωση αφού αρκεί να πλησιάσει πολύ κοντά, ώστε ένα ηλεκτρικό τόξο να καλύψει την ενδιάμεση απόσταση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν προειδοποιεί ούτε φαίνεται, όμως σκοτώνει. Έτσι λοιπόν πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της αναρρίχησης σε βαγόνια, η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα στους σταθμούς(η κυκλοφορία πρέπει να γίνεται μέσω των επιτρεπόμενων διαδρόμων) η μεταφορά φορτίων με μεγάλο ύψος επιτρέπεται μόνο από τις ισόπεδες διαβάσεις, απαγόρευση διέλευσης από μη περιφραγμένα σημεία κ.ά.

Τα στελέχη του ΟΣΕ που συμμετείχαν στην ενημέρωση απάντησαν σε όλες τις απορίες των μαθητών και τους προέτρεψαν να μεταφέρουν όλα όσα διδάχτηκαν στους γονείς τους, καθώς η ασφαλής μετακίνηση πλησίον του σιδηροδρομικού δικτύου μας αφορά όλους.

«Στόχος μας είναι η αποφυγή των σιδηροδρομικών ατυχημάτων μέσα από την ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το παιχνίδι στις γραμμές ή κοντά σε αυτές μπορεί να αποβεί μοιραίο και αυτό πρέπει τα παιδιά να το γνωρίζουν» καταλήγει ο κ. Κόνδυλας.

Της Νατάσας Πολυγένη
eleftheria.gr