Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μην ανέβεις ποτέ ξανά τις κυλιόμενες στο Μετρό. Υπάρχει λόγος!


«Προσοχή παρακαλώ, μην χρησιμοποιείτε τις κυλιόμενες στο Μετρό», θα μπορούσε να λέει μια ανακοίνωση και να μας σώσει -με μια δόση υπερβολής- τη ζωή. Άλλωστε και οι σκάλες υπάρχουν για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους.

ΟΚ υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει, έχεις ανάγκη τις κυλιόμενες στο Μετρό, αλλά αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, κάθε φορά που παίρνεις τα Μέσα. Γιατί; Έχεις ακούσεις το exercise snacking; Ήρθε η ώρα να μάθεις γι΄αυτό.

Ουσιαστικά είναι δύο έννοιες που θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν γίνεται να ταιριάζουν και να τις βάλουμε δίπλα-δίπλα. Οι επιστήμονες, όμως, το έκαναν και αποκάλυψαν πως αυτός είναι ο τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου.

Τι είναι, λοιπόν, το exercise snacking; Είναι πολλές και μικρές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως είναι το περπάτημα (το ΄χουμε) και το να ανεβαίνεις τις σκάλες (θα το αποκτήσουμε).

Το να επιλέγεις τις σκάλες και όχι τις κυλιόμενες στο Μετρό ή ακόμη χειρότερα το ασανσέρ, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με τους ερευνητές από το McMaster University και το University of British Columbia’s Okanagan Campus στον Καναδά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, και εξέτασε την επίδραση μιας μικρής άσκησης όπως το να ανεβαίνεις τις σκάλες τρεις φορές την ημέρα. Και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Οι ερευνητές, ζήτησαν από μια ομάδα να χρησιμοποιούν τις σκάλες τρεις φορές την ημέρα με ένα διάλειμμα μιας μέχρι τριών ωρών στο ενδιάμεσο. Έκαναν αυτήν την άσκηση περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ οι επιστήμονες παρακολούθησαν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα.

Για λόγους σύγκρισης, οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν ακόμη μια ομάδα που δεν ανέβαινε τις σκάλες.

Και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά! Όσοι ανεβοκατέβαιναν σκάλες δεν βελτίωσαν απλώς την καρδιοαναπνευστική τους κατάσταση αλλά ενίσχυσαν και τη δύναμή τους. Ξέρεις πόσο θα σφίξουν τα πόδια σου αν ανεβοκατεβαίνεις σκάλες τρεις φορές την ημέρα;;

Ίσως στην αρχή δυσκολευτείς αλλά μετά σίγουρα θα σου γίνει συνήθεια. Στο Μετρό, στο σπίτι, στη δουλειά. Οι σκάλες θα γίνουν η καθημερινή, μικρή σου άσκηση, οι αντοχές σου θα αυξηθούν και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά σε βάθος χρόνου.


Κλαούντια Ντιντάτη
ipop.gr