Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Τι είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας για το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης.

«Προσπάθειά μας είναι να αναδείξουμε τι έχει ανάγκη η περιοχή της Αλεξανδρούπολης από άποψη συνδυασμένων μεταφορών, και ειδικά ο πυρήνας - η καρδιά της πόλης - που είναι το λιμάνι, το οποίο είναι και το κυρίαρχο, με την έννοια ότι είναι ο υποδοχέας εμπορευμάτων και είναι αυτός που θα καθορίσει κι όλα τ' άλλα πάνω στα οποία θα κινηθούμε όλοι μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας.

Ο κ. Σχίζας σημείωσε πως το εμπορευματικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη είναι το τρίτο στη σειρά έργο προς υλοποίηση, μετά το Θριάσιο Πεδίο και το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά εξίσου στρατηγικής σημασίας, δεδομένου του ότι «δίπλα στην πόλη βρίσκεται και μία αγορά 20 εκατομμυρίων και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε».

Εκτός από τον προσδιορισμό των αναγκών της περιοχής, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συνέργειες προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι σημαντικό - ένα εμπορευματικό κέντρο στρατηγικής σημασίας, γιατί αυτό έχει ανάγκη η περιοχή.

«Ζητάμε την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία μπορεί να περνάει μέσω του λιμανιού, μέσω των δραστηριοτήτων γύρω απ' το λιμάνι, όπως είναι οι εμπορευματικές δραστηριότητες, οι συνδυασμένες μεταφορές, με τις αποθήκες τους... Αποθήκες, εμπορευματικά κέντρα, σιδηροδρομική γραμμή, οδικοί άξονες, εάν δεν κινούνται όλα αυτά δεν θα δουλέψει το πρότζεκτ - και για να πούμε και την αλήθεια δεν θα είναι και ελκυστικό στους επενδυτές... Εκτιμούμε ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, στο οποίο θα μπορέσουμε να δώσουμε και να πάρουμε όλοι μας το στίγμα, αυτό το οποίο θέλουμε, ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε να φτιαχτεί ένας διαγωνισμός με συνέργειες, που θα φέρουν το μέγιστο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχίζας.

Ως προς τον χρόνο υλοποίησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ διευκρίνισε ότι δεν είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της εταιρείας, καθώς εμπλέκεται και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έκανε λόγο και για μία σειρά από ζητήματα που συνιστούν «γκρίζες ζώνες» και που καθιστούν την Αλεξανδρούπολη «ένα δύσκολο εγχείρημα».

«Υπάρχουν κάποια ζητηματάκια σχετικά με τους χώρους που θ' αξιοποιηθούν και από ποιους. Γι' αυτό και η λογική μας στην Αλεξανδρούπολη είναι να πάμε με συνέργειες. Τα προβλήματα δεν λύνονται με αντιπαραθέσεις και με νομικές διαδικασίες, λύνονται με σύνθεση, δηλαδή με συνέργειες», εξήγησε ο κ. Σχίζας.

«Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ο σχεδιασμός. Το να βγάλουμε έναν διαγωνισμό για εμπορευματικό κέντρο απλά, είναι εύκολο...Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Είναι να κάνεις έναν διαγωνισμό και για μια ανάπτυξη, γιατί δεν κάνουμε έναν διαγωνισμό για να πουλήσουμε ή να παραχωρήσουμε, αλλά έναν διαγωνισμό για ν' αναπτύξει κάποιος κάτι. Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι θέλει το χρόνο του, και επαναλαμβάνω ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Πιστεύω πως προχωρώντας και το λιμάνι, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το διαγωνισμό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα θέσει το λιμάνι».

newsbeast.gr