Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ιραν: Η Τεχεράνη "βυθίζεται" σταδιακά. Σοβαρό πρόβλημα καθίζησης και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η Τεχεράνη «βυθίζεται» κατά 25 εκατοστά το χρόνο | tovima.grΟι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Γεωεπιστημονικών Ερευνών GFZ του Πότσνταμ ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα της περιόδου 2003-2017 για να υπολογίσουν την αργή καθίζηση της πόλης των περίπου 13 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τα προβλήματα φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν εξαιτίας της συνεχούς υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος μετακινείται λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών για ύδρευση των κατοίκων και για άρδευση των πέριξ αγροτικών καλλιεργειών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πιο πολυπληθή πόλη της Ασίας, με τον πληθυσμό της να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δυτική Τεχεράνη υποχωρεί με μέσο ετήσιο ρυθμό έως 25 εκατοστά το χρόνο, ενώ με τον ίδιο ρυθμό καταβυθίζεται και η αγροτική περιοχή Βαραμίν στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Τα προβλήματα είναι ήδη υπαρκτά και ορατά στο διεθνές αεροδρόμιο, στα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης,το έδαφος στο οποίο υποχωρεί με μέσο ρυθμό 5 εκατοστών ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης έχουν εμφανισθεί στο έδαφος τεράστιες ρωγμές μήκους αρκετών χιλιομέτρων, με βάθος και πλάτος έως 4 μέτρων ενώ οι υπόγειες μετακινήσεις δημιουργούν ξαφνικές καθιζήσεις που «καταπίνουν» ακόμη και ανθρώπους, όπως έναν αγρότη, ο οποίος έπεσε σε μια τέτοια τρύπα βάθους έξι μέτρων και έμεινε εκεί για ώρες, ώσπου να απεγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με τις μελέτες οι περιοχές της Τεχεράνης που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθίζησης, περιλαμβάνουν 120 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 2.300 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 21 γέφυρες, 30 χιλιόμετρα αγωγών πετρελαίου, 200 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτρικού υψηλής τάσης και περισσότερα από 250.000 κτίρια.

Οι ρυθμοί αυτοί καθίζησης είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

tvxs.gr