Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΟΑΣΑ: Ερευνητές αντί για ελεγκτές.


Θα γίνεται έλεγχος των εισιτηρίων, χωρίς ωστόσο επιπτώσεις.

Οι ουρές, τα παράπονα και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού δεν επαρκούν ώστε να καταστεί σαφές από τον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου εξακολουθεί να εμφανίζει προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Ετσι, ο Οργανισμός προχωρεί στην ανάθεση μιας ακόμα μελέτης για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Η διαδικασία εγκρίθηκε από Δ.Σ. του ΟΑΣΑ την 1η Νοεμβρίου και στις 9 Νοεμβρίου, αντίστοιχα (η πρώτη απόφαση αφορά την έγκριση της σχετικής πίστωσης και η δεύτερη τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης). Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η ανάθεση του εν λόγω διαγωνισμού είχε έρθει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού από τις 29 Οκτωβρίου, ωστόσο η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν άργησε. Η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση θα μπορούσε από τους κακοπροαίρετους να συσχετιστεί με το κόστος της μελέτης, το οποίο ανέρχεται σε 74.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο μάλιστα της συγκεκριμένης μελέτης, προβλέπεται ότι ερευνητές θα έχουν φυσική παρουσία σε σταθμούς του μετρό και θα ζητούν από επιβάτες να δουν τα εισιτήριά τους. Φυσικά, δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που διαπιστώσουν παρατυπίες ή απόπειρες λαθρεπιβίβασης, παρά μόνον την καταγραφή του περιστατικού στο πλαίσιο της μελέτης.

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις εξαγγελίες περί πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ ατόμων που θα στελεχώσουν το Νέο Σώμα Ελεγκτών –στόχο έχει την καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης στα λεωφορεία και τρόλεϊ κυρίως–, μέχρι στιγμής καμία κίνηση δεν έχει γίνει. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 160 ατόμων, που θα εκτελούν χρέη ελεγκτών, από τον περασμένο Αύγουστο. Τόνιζαν μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση πως η διαδικασία πρόκειται να επισπευσθεί και δεν θα αναμένει ο ΟΑΣΑ την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σήμερα ωστόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι πλήρως ενεργοποιημένο, οι ελεγκτές άφαντοι και ο ΟΑΣΑ προχωρεί σε μελέτες για τη χρήση του δαπανώντας σημαντικά ποσά, τα οποία δεν περισσεύουν στον ελλειμματικό οργανισμό. Η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει ενισχύσει τα έσοδα του ΟΑΣΑ καθώς περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα λαθρεπιβίβασης, ωστόσο τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δεν επαρκούν για να καλύψουν τα συσσωρευμένα κενά ετών στον Oργανισμό.

Αλεξάνδρα Κασσίμη
kathimerini.gr