Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Η ανάπτυξη στο νέο λιμάνι της Πάτρας ταυτίζεται με τον διαμετακομιστικό του ρόλο!

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θα παίξει η σύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας με το σύγχρονο τρένο.

Ο σίγουρος τρόπος για την ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας κρύβεται στην εμπορική/διαμετακομιστική πτυχή του και όχι τόσο στην επιβατική του κίνηση που έχει μία συγκεκριμένη δυναμική. 

Το παραπάνω μπορεί να συμπεράνει εύκολα κανείς μέσα από το παράδειγμα της τουρκικής εταιρείας UN-Ro.Ro. που έχει αναπτύξει μία τέτοια δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο λιμάνι της Πάτρας. 

Η δραστηριότητα αυτή, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του λιμανιού, έχει μία αύξουσα τάση και δείχνει μία σημαντική δυναμική που έχει αρκετά περιθώρια για να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα οι εβδομαδιαίες προσεγγίσεις των πλοίων της εταιρείας στο νέο λιμάνι της Πάτρας από δύο που ήταν αυξήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες στις τέσσερις, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη λειτουργία αυτής της γραμμής. 

Η αυξητική αυτή τάση της δραστηριότητας της εταιρείας στο νέο λιμάνι της Πάτρας, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, είναι αρκετά πιθανό να εξεταστεί μέσα στο επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της γραμμής. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι προσεγγίσεις των πλοίων της εταιρείας στο νέο λιμάνι της Πάτρας έχουν σαν σκοπό την μεταφόρτωση φορτίων που προέρχονται από την Τουρκία και που προορίζονται για τα λιμάνια νοτιότερα της Τεργέστης (Αγκόνα, Μπάρι, Τεργέστη, Βενετία κτλ), με τα εμπορεύματα τους να προορίζονται για την εκεί εγχώρια αγορά της Ιταλίας. 

Αντιστρόφως, κατά την επιστροφή τους τα πλοία από την Τεργέστη στην Κωνσταντινούπολη, παραλαμβάνουν φορτία που καταφτάνουν από τα παραπάνω λιμάνια της Ιταλίας στην Πάτρα, αλλά και φορτία της εγχώριας αγοράς, που μεταφέρονται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της Ανατολής.


Το θέμα της σύνδεσης του λιμανιού με το σύγχρονο τρένο

Ο ΟΛΠΑ έχει παραχωρήσει - έναντι μισθώματος - για την εξυπηρέτηση της εταιρείας έναν χώρο οχτώ στρεμμάτων στη λιμενική ζώνη.

Στόχος της DFDS του δανέζικου κολοσσού που έχει προχωρήσει στην αγορά της τούρκικης εταιρείας είναι να γίνει ο πιο σημαντικός παίκτης στην αναπτυσσόμενη εμπορική αλυσίδα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. 

Το λιμάνι της Πάτρας έχει αποκτήσει έτσι μέσω αυτής της γραμμής έναν κομβικό διαμετακομιστικό ρόλο που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να προχωρήσει η εμπορική του ανάπτυξη, όμως σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η σύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας με το σύγχρονο τρένο. 

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς που γνωρίζουν το όλο θέμα, δεν υπάρχει σύγχρονο λιμάνι που να μην έχει διαμετακομιστικό ρόλο και που να μην έχει κοντά του ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή. 

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εταιρεία που προσεγγίζει το λιμάνι της Πάτρας έχει κάνει συνεργασίες σε όλα τα λιμάνια που έχουν δραστηριότητα με αντίστοιχες σιδηροδρομικές εταιρείες που προωθούν τα διακινούμενα ευρωπαϊκά φορτία στις ευρωπαϊκές αγορές και στα λιμάνια.


patrasevents.gr