Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΓΑΙΑΟΣΕ: Μπαίνει σε …τροχιά το εμπορευματικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης.


Το τρίτο εμπορευματικό κέντρο της χώρας που προγραμματίζεται από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 αλλάζοντας την εικόνα του λιμανιού και αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Το πρώτο βήμα τόσο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το νέο εμπορευματικό κέντρο όσο και για τον ακριβή χρόνο που θα γίνει η προκήρυξη του αναμένεται να προκύψουν από το Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα η Αλεξανδρούπολη ως «Διαμετακομιστικό κέντρο- Συνδυασμένες μεταφορές- Ενέργεια» που διοργανώνει η ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Ο.Λ.Α. και το Δ.Π.Θ. στις 7-8-9/12/2018.

Συμφώνα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Α. Σχίζα ο διάλογος που θα υλοποιηθεί στο Συνέδριο θα αποτελέσει την βασική πηγή άντλησης στοιχείων για τον διαγωνισμό και την ανάπτυξη του νέυ εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ταυ εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα δύο εμπορευματικά κέντρα που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα.

Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχωρά στην επιλογή αναδόχου για το λιμάνι καθώς ο χώρος που θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο ανήκει επί το πλείστον στην ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ όπου έχει τεθεί το θέμα για μια συνέργια ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία.


Πάντως όπως αναφέρει ο κ. Σχίζας τα 300 στρέμματα που θα αξιοποιηθούν θα πρέπει να αναπτυχθούν έτσι ώστε να ταιριάζει με τον χαρακτήρα του επενδυτή που θα αναδειχθεί για το λιμάνι.

Στο συνέδριο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έχουν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, υπουργεία, τοπικοί φορείς, πανεπιστήμια, εταιρείες κλπ. προκειμένου από κοινού να προκύψουν με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας η αναγκαιότητα και το προφίλ του νέου εμπορευματικού κέντρου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το κέντρο θα δημιουργηθεί σε έκταση 500 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, και σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σχιζά, ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 150 εκ. ευρώ.

Ο κ. Σχίζας δήλωσε αισιόδοξος για το συγκεκριμένο εμπορευματικό κέντρο, καθώς συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον επενδυτικού κοινού, εξαιτίας και της παραχώρησης του λιμένα.

Η εκτίμηση της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι ότι μέσα στο 2019 θα μπορούσε να προκηρυχθεί διαγωνισμός από κοινού με τον Δήμο και αναμένεται ανάθεση σχετικής μελέτης στο Δημοκρίτειο.

Της Μαρίας Μόσχου
movenews.gr