Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Πάτρα: Το 2023 το τρένο στον "Αγ. Ανδρέα"- Έτοιμη η προμελέτη για την υπογειοποίηση.

Στα μέσα του προσεχούς Φεβρουάριο εκτίμησε ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο της υπόγειας διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως τον Άγιο Διονύσιο, ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Θάνος Βούρδας.

Ο κ. Βούρδας βρίσκεται από χθες στην Πάτρα και στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών που είχε με τοπικούς φορείς, επέλεξε να συναντηθεί πρώτα με τους κατοίκους του Καστελοκάμπου, οι οποίοι «σήκωσαν» και το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα για την υπόγεια διέλευση του τρένου.

Ο γεν. γραμματέας τους παρουσίασε την προμελέτη, η οποία αφορά στην υπόγεια διέλευση της γραμμής, ενώ όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί τεχνική συνάντηση στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου στην Πάτρα για να παραδοθεί και επίσημα, ώστε, να γίνουν παρατηρήσεις και να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, δηλαδή, στη σύνταξη της οριστικής μελέτης.

ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΩ... ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Ο κ. Βούρδας διαβεβαίωσε επίσης, τους κατοίκους ότι στην ίδια μελέτη, στην οποία έπρεπε να συνεκτιμηθούν αρκετοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η απόδοση του θαλάσσιου μετώπου, θα περιλαμβάνεται και η μελέτη για τη διαμόρφωση των χώρων πάνω από το τρένο (δημιουργία πάρκων, δρόμων, κ.α.).

«Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις. Έπρεπε να μελετήσουμε ένα σύνολο πραγμάτων για ένα έχουμε ένα αποτελεσματικό έργο. Δεν μπορούσαμε για παράδειγμα να λύσουμε το θέμα του Καστελοκάμπου, χωρίς να δούμε τι θα γίνει με το τρένο μέσα στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης. Η λύση έπρεπε να είναι συνολική. Οι εξελίξεις είναι θετικές και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Για να σας μεταφέρουμε με βεβαιότητα τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει», είπε ο κ. Βούρδας και δεσμεύτηκε πως αμέσως μόλις εγκατασταθεί εργολάβος θα υπάρχει ειδική υπηρεσία στην Πάτρα για να καταγράφει ενδεχόμενες παρατηρήσεις στα υπό εξέλιξη έργα.

Πλέον όπως όλα δείχνουν απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλειδώσει» οριστικά η διέλευση του τρένου από την Πάτρα, όχι μόνο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, αλλά και έως το Νέο Λιμάνι.

Όπως επισημάνθηκε το έργο θα γίνει με τη μέθοδο cover & cut.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ευχαρίστησαν τον κ. Βούρδα, αλλά και όλοι όσοι έχουν σταθεί στο πλευρό τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που έδωσαν.

Το 2023 το τρένο στον «Αγ. Ανδρέα»

Το απόγευμα ο κ. Βούρδας παρευρέθηκε σε σύσκεψη παραγωγικών κι άλλων φορέων που έγινε στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, όπου συζητήθηκαν και θέματα μεταφορών εκτός από τη διέλευση του τρένου.

Πριν μπει σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το 2023 το τρένο θα φθάσει στον «Αγ. Ανδρέα». Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών καθώς είναι αναπτυξιακός πυλώνας για τη χώρα. Και η Αχαΐα και η Πάτρα είναι μία περιοχή στην οποία υπάρχουν ανοικτά μυαλά με την έννοια ότι σκεφτόμαστε ευρύτερα για τις αναπτυξιακές προοπτικές».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, ήδη έχει εξασφαλιστεί για το τμήμα μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και ακολούθως θα αναζητηθεί νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το τελευταίο κομμάτι, δηλαδή, μέχρι το Νέο Λιμάνι.

gnomip.gr