Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

«Tσουνάμι» οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στις συντάξεις.

ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Οσο πυκνώνουν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους για την αναδρομική επιστροφή των περικοπών του 2012 τόσο αυξάνεται οι αριθμός των συνταξιούχων που προσφεύγουν δικαστικά ή καταθέτουν αιτήσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων.

Οι συνταξιούχοι προσφεύγουν κατά κύματα στον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ και μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά ξεπερνούν τις 250.000. Εικόνα για τον αριθμό των αγωγών που έχουν κατατεθεί δεν υπάρχει ωστόσο πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που προσφεύγουν με ομαδικές αγωγές κατεβάζοντας σημαντικά το κόστος των δικαστικών εξόδων.

Λόγω του συνωστισμού που συνεχίζεται να παρατηρείται στα ταμεία , η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παραλαμβάνουν έντυπες αιτήσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του Φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης, επισημαίνεται από τον ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν πίσω τις μειώσεις δύο νόμων του 2012 (του 4051 και του 4093) που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τον Ιούνιο του 2015 ως αντισυνταγματικές. Ο κάθε συνταξιούχος διεκδικεί αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και αν παίρνει σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, διεκδικεί και επιστροφή παράνομων μειώσεων που τις έχει από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει με τα αναδρομικά παρά μόνο ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα και οι αποφάσεις του ΣτΕ γεγονός που εντείνει τη σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Και παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ δέχεται αιτήσεις για τα αναδρομικά όχι μόνο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι αιτήσεις αυτές μπορεί έχουν υλικό αντίκρισμα αλλά ούτε τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα κάνουν αίτηση.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική δικαίωση δύο συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές του 2012.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις. «Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου εναρμονίζεται με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ, ότι οι περικοπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ» πρόσθεσε.

Σχεδόν την ίδια επιχειρηματολογία αναπτύσσει και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μάλιστα προτρέπει συστηματικά τους συνταξιούχους να μην προσφεύγουν δικαστικά για «να μη χάνουν τα χρήματά τους» αλλά να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος από την επιστροφή αναδρομικών μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Πετρόπουλος έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος κοντά στα 9 δισ. ευρώ ενώ ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμά ότι είναι αδύνατος ο υπολογισμός καθώς δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου.



Πηγή: iefimerida.gr