Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο υπουργός έρχεται. Ωρα να πάμε κι εμείς.

Γράφει ο Γιώργος Τελώνης*

Πόσο άλλο πια θα καθυστερούμε σ' αυτή την πόλη; Πόση υπομονή να κάνουμε ακόμα; Πόσες ακόμα χαμένες ευκαιρίες θα μετρήσουμε; Πόση ανοχή να δείξουμε ακόμα;
>Η μεγάλη Περιμετρική καθυστέρησε και είδαμε, όταν παραδόθηκε, πόσα στερηθήκαμε τόσο καιρό.
>Η μικρή Περιμετρική καθυστέρησε και είδαμε, όταν παραδόθηκε, πόση ταλαιπωρία φορτωθήκαμε τόσα χρόνια.
>Η Ολυμπία Οδός καθυστέρησε κι αυτή και είδαμε τι έχασε η περιοχή, σε κάθε επίπεδο, τόσα χρόνια.
>Η Ιονία Οδός τα ίδια.
>Με το φυσικό αέριο αιωρείται διαρκώς ο κίνδυνος να χάσει για κάποια χρόνια ακόμα η Πάτρα (και αυτό) το τρένο του ανταγωνισμού.
Και τώρα, αρχίζει ξανά να ηχεί απειλητικά το τροπάριο της καθυστέρησης: Στον αέρα η σύνδεση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι. Εδώ και καιρό δεν ακούγεται κουβέντα επ' αυτού. Αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, πάμε χαμένοι.
Ενα λιμάνι χωρίς άμεση σύνδεση με το τρένο, δεν μπορεί να έχει προοπτική ανάπτυξης, δεν μπορεί να ελπίζει ποτέ πως θα «απογειωθεί», γιατί απλούστατα δεν θα γίνει ποτέ διεθνές εμπορευματικό λιμάνι.
Και μαζί με το λιμάνι δεν θα απογειωθεί ποτέ και η Πάτρα.
Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσω εκ νέου τι θα σημαίνει για την πόλη η σύνδεση του νέου τρένου με το λιμάνι; Οτι θα της δώσει μια τεράστια γεωπολιτική, τουριστική και εμπορική ώθηση;
Δυστυχώς, το παζλ έχει κι άλλα κομμάτια που αναζητούνται:
>Κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός μέχρι τον Πύργο.
>Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με το αεροδρόμιο του Αράξου.
>Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πάτρας-Πύργου «σέρνεται» ακόμα στο επίπεδο της μελέτης.
Μήπως ήρθε, πλέον, η ώρα να σηκώσουμε μανίκια; Μήπως ήρθε η στιγμή να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι τη μοίρα μας και να μην περιμένουμε συνεχώς πότε και πώς θα μας την ορίζουν οι άλλοι; Μήπως είναι πια καιρός να βγούμε μπροστά όλοι μαζί;
Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός έρχεται. Με καλές προθέσεις. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σπίρτζης κατανοεί απόλυτα την αναγκαιότητα της σύνδεσης τρένου και λιμανιού και αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι του, πιθανότατα θα είχε δώσει ήδη το έναυσμα.
Είναι ώρα, όμως, να πάμε κι εμείς. Ολοι μαζί. Ενωμένοι. Συνεννοημένοι. Αποφασισμένοι. Να μην ανεχθούμε άλλη καθυστέρηση. Να μη δεχθούμε άλλη ολιγωρία. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, ό,τι μας αξίζει. Να απαιτήσουμε, οργανωμένα και άμεσα, ό,τι δικαιούται η Πάτρα μας.
Να μας ακούσει ακόμα καλύτερα η Πολιτεία. Να νιώσει πως είμαστε πολλοί, πως έχουμε ενιαία γραμμή. Να εισπράξει το μήνυμά μας ο υπουργός, να αισθανθεί πως είναι μήνυμα μιας ολόκληρης πόλης, να το μεταφέρει και να λυθούν και τα δικά του χέρια.
Μη χάσουμε και αυτή την ευκαιρία ως πόλη. Θα είναι πραγματικά οδυνηρό. Θα το καταλάβουμε ακόμα χειρότερα μετά από χρόνια, όπως συνέβη με την Ολυμπία και με την Ιονία. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, της σύνδεσης τρένου και λιμανιού, μπορεί η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη…

* Ο Γιώργος Τελώνης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών.

pelop.gr