Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Πρωτοβουλία πολιτών για ανοιχτό Πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας.

Από τη μία, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να παραχωρήσει στο Σύνδεσμο Έφεδρων Αξιωματικών τον όροφο του σταθμού του ΟΣΕ που υπάρχει στο Πάρκο Σιδηροδρόμων προκάλεσε αντιδράσεις, που μάλιστα εκφράστηκαν και με διαμαρτυρία στην τελευταία του συνεδρίαση.
Από την άλλη, το κλείσιμο του πάρκου κατά τις βραδινές ώρες ώθησε κάποιους να δημιουργήσουν την Πρωτοβουλία Πολιτών για Ανοιχτό Πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας.
Χθες, λοιπόν, μέλη της Πρωτοβουλίας θέλησαν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και να καλέσουν τον κόσμο της πόλης να συμμετάσχει στην όλη πρωτοβουλία.
Ειδικότερα, η κα Αθανασία Κανελλοπούλου ανέφερε ότι στις 20 Οκτωβρίου συναντήθηκε μια ομάδα πολιτών του Δήμου Καλαμάτας τους οποίους προβληματίζουν κοινά ζητήματα, που έχουν σχέση με το Πάρκο του ΟΣΕ.
Για αυτή την πρωτοβουλία, συνέχισε, έδειξαν ενδιαφέρον δεκάδες άτομα, καθώς και πολλοί σύλλογοι και ομάδες. Έτσι, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως η κα Κανελλοπούλου ανέφερε, υπενθυμίστηκε στο Σώμα η ευχαριστήρια επιστολή που είχε σταλεί στο δήμαρχο Καλαμάτας από το Σύλλογο Εφέδρων, στην οποία, κατά την ίδια, γινόταν σαφής η πρόθεση των μελών του να αναλάβουν καθήκοντα αστυνόμευσης και καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ανέφεραν ακόμη ότι ο συγκεκριμένος Σύλλογος δεν έχει κοινωφελή δράση, διότι δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στην τοπική κοινωνία, ούτε στις δραστηριότητές του την εμπλέκει.
Για το λόγο αυτό η Πρωτοβουλία προτείνει το θέμα της παραχώρησης να έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση, κάτι που, όπως είπαν, θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.

Διαφωνία

Κατά τα μέλη της Πρωτοβουλίας δεν υπάρχει λόγος να στεγαστεί ένας τέτοιος Σύλλογος σε ένα τόσο ζωτικό σημείο της πόλης, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να δοθεί κάπου αλλού. Ως εκ τούτου, ζητούν να μην παραχωρηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους το «φιλέτο» του Δήμου Καλαμάτας.
Κλείνοντας η κα Κανελλοπούλου κάλεσε τους δημότες της πόλης να υπερασπιστούν κάποια βασικά πράγματα σχετικά με το πάρκο, αφού πέραν του ότι δε θέλουν τους εφέδρους σε αυτό, πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους, καθαρό και λειτουργικό.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας διαφωνούν και με την τοποθέτηση της περίφραξης, καθώς και με την απαγόρευση εισόδου σκύλων.

Γιώργος Κανέλλης: «Άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα που έκαναν ένα σύλλογο ο Σύνδεσμος Έφεδρων Αξιωματικών» 
Μιλώντας για το Σύνδεσμο Έφεδρων Αξιωματικών ο κ. Κανέλλης τον χαρακτήρισε ως ένα σύλλογο που δεν έχει καμία σχέση με τους συλλόγους αποστράτων που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύλλογο τοπικό, που αποτελείται από ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας.
Όσο για τα κάγκελα και τις πόρτες στο πάρκο, υποστήριξε ότι απαγορεύεται να μπουν, μιας και έχει χαρακτηριστεί και ως χώρος συνάθροισης έπειτα από σεισμό, έτσι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κόσμος δε θα έχει πού να πάει.

Οι βανδαλισμοί και τα κάγκελα 

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τους βανδαλισμούς που σημειώνονται κατά καιρούς στο Πάρκο του ΟΣΕ, ο κ. Δονάτος Νίκου σχολίασε ότι το πάρκο από ένας ανοιχτός χώρος αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας μετατρέπεται σε ένα χώρο κλειστό, περιφρουρούμενο και αστυνομοκρατούμενο, χάνοντας το χαρακτήρα του.
Για τον ίδιον η καλύτερη περιφρούρηση για έναν τέτοιο χώρο είναι η παρουσία κόσμου στο πάρκο όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μια στείρα απαγόρευση. Αν κάποιος σήμερα θεωρεί το Πάρκο του ΟΣΕ ως χώρο ανασφαλή, σχολίασε, ζει σε άλλη πόλη, αφού είναι ένας χώρος ζωντανός, με παιδιά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πρέπει να παραμείνει έτσι και να βελτιωθεί.
Ως παράδειγμα ο κ. Νίκου ανέφερε το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, όπου η μεγαλύτερη έξαρση φαινομένων παραβατικότητας και φθορών σημειώθηκε από τότε που τοποθετήθηκαν κάγκελα.

Π.Μπ.

tharrosnews.gr