Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλάδα στις ουρές αναστενάζει!

Λίγο πριν την έλευση του 2019, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναστενάζει στις ουρές, σε μία καθημερινότητα τριτοκοσμική.Στο μετρό για εισητήρια, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για ακριβά σκευάσματα,στην ΔΕΗ με τα υψηλά τιμολόγια,για να πάρει κάποιος στο όνομά του την σύνδεση του ρεύματος.

Εικόνα πρώτη: Μετρό

Ωρα 11.00 στον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη, ένα ζευγάρι τουριστών προσπαθεί να βγάλει μειωμένο εισιτήριο για το ανήλικο κοριτσάκι του. Οσο η οικογένεια καθυστερεί μπροστά στο αυτόματο μηχάνημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου (τα εκδοτήρια είναι κλειστά) τόσο μεγαλώνει η ουρά πίσω τους. «Δεν υπάρχει μειωμένο, βγάλτε κανονικό να προχωράμε» λέει στο ζευγάρι άλλος επιβάτης. Το συμβάν είναι ενδεικτικό του χάους και της σύγχυσης που εξακολουθούν να επικρατούν στους σταθμούς του μετρό (αλλά και του ηλεκτρικού) εξαιτίας των κλειστών εκδοτηρίων και των λιγοστών καινούργιων αυτόματων μηχανημάτων.

Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και μηχανήματα, τα οποία συχνά δεν… συνεργάζονται γιατί ξεμένουν από χαρτί! Οπως περιγράφουν οι εργαζόμενοι, η αναμονή αγγίζει τα 50 λεπτά μόλις πολίτες σπεύδουν να εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες μειωμένου κομίστρου μετά την κατάργηση του αντίστοιχου χάρτινου εισιτηρίου.

Σήμερα από τα 109 εκδοτήρια στους σταθμούς του μετρό, του τρένου και του τραμ λειτουργούν μόνο 21 στις γραμμές 1 (Πειραιάς – Κηφισιά), 2 (Ανθούπολη – Ελληνικό), 3 (Αγία Μαρίνα – Αεροδρόμιο) και στο τραμ. Ενδεικτικό της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν οι χρόνοι έκδοσης ή επαναφόρτισης εισιτηρίων είναι το πρόσφατο «ξήλωμα» 26 μηχανημάτων από το τραμ προκειμένου να καλυφθεί το μετρό. Ετσι απαξιώνεται πλέον το τραμ, δεδομένου ότι μόνο στην παραλιακή ζώνη (ΣΕΦ – Βούλα) βγήκε το 1/3 των μηχανημάτων.

Εικόνα δεύτερη :Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Στην αναμονή για το ακριβό φάρμακο συνήθως υπάρχει κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς δεν γλιτώνουν τον γολγοθά, ωστόσο τις περισσότερες φορές βρίσκουν να καθίσουν κάπου και σίγουρα κανένας δεν τους κλέβει τη σειρά. Ωρα 13.00 σε κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας (όπου κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες προμηθεύονται σκευάσματα υψηλού κόστους) η ουρά βγαίνει πια στο πεζοδρόμιο. «Μετά από μένα είναι η κυρία, να ξέρετε, και έπειτα εσείς.

Απλώς δεν μπορεί να στέκεται όρθια για ώρα» ενημερώνει ένας 55άρης, βάζοντας τάξη στην ουρά για τα τρία γκισέ. Δεν υπάρχει γκρίνια, παρά μόνο πρόσωπα που μαρτυρούν κούραση, ενόσω οι υπάλληλοι προσπαθούν να απαντούν με σαφήνεια στις απορίες των πολιτών. Φέτος ο ΕΟΠΥΥ άνοιξε επιπλέον δύο φαρμακεία στην Αθήνα για την αποσυμφόρηση κυρίως εκείνων σε Ομόνοια (Αγίου Κωνσταντίνου), λεωφόρο Αλεξάνδρας και Καλλιθέα. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 31 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 10 στην Αττική.

Εικόνα τρίτη: ΔΕΗ

Τρεις επισκέψεις σε δύο διαφορετικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ και, τελικά, αναμονή πέντε ωρών για μια υπόθεση πέντε λεπτών. Αυτά χρειάζονται πλέον, όπως αποδεικνύεται, για να καταφέρει κάποιος να επανασυνδέσει το ρεύμα στο σπίτι που νοικιάζει και να λαμβάνει τον λογαριασμό στο όνομά του. Με βάση μαρτυρία στα «ΝΕΑ», ακόμα και απλές διαδικασίες απαιτούν γερά νεύρα και χάσιμο χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εμπειρία του πολίτη, η πρώτη επίσκεψη (αργά το πρωί) στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Παγκράτι αποδείχθηκε ανώφελη. Τα χαρτάκια προτεραιότητας είχαν κιόλας εξαντληθεί! Ακολούθησε το κατάστημα της οδού Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας όπου επικρατούσε η ίδια κατάσταση.

Την επομένη, προτού καν ανοίξει η ΔΕΗ Παγκρατίου αρκετοί ήταν συγκεντρωμένοι απέξω μοιράζοντας αυτοσχέδια χαρτάκια προτεραιότητας, ενώ στις 08.45 το μηχάνημα έβγαζε επισήμως τον αριθμό 112, που εξυπηρετήθηκε τελικά στις 13.45!

Τραγικές καθυστερήσεις παρατηρούνται επιπλέον στα υποκαταστήματα με χαλασμένα μηχανήματα εξόφλησης λογαριασμών ή σε εκείνα όπου οι πολίτες που θέλουν διακανονισμό και άλλες χρονοβόρες υπηρεσίες δεν διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους. Ως αποτέλεσμα ατελείωτες ουρές σχηματίζονται ακόμα και μπροστά στα γκισέ των πληρωμών. Μια τέτοια εικόνα καταγράφηκε στις 10 το πρωί στο υποκατάστημα της Καλλιθέας. Η αίθουσα γεμάτη, έξω από το ισόγειο περίμεναν όρθιοι δεκάδες άνθρωποι και ο σεκιουριτάς σε ρόλο τροχονόμου κατηύθυνε στη… σωστή ουρά όσους δείχνουν σαστισμένοι.

πηγή: in.gr, politisonline.com