Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Κ. Ζέρβας: Υπάρχει λύση για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, σήμερα.

"Η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, κατασκευής του σταθμού και επανατοποθέτησής τους κατά περίπου 85%" σημειώνει σε τοποθέτηση του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφορικά με το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου και την καθυστέρηση των εργασιών.

Η δήλωση του κ. Ζέρβα:

H παραδοχή του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ότι (αν όλα πάνε καλά) ο σταθμός της Αγίας Σοφίας θα παραδοθεί προς χρήση σε 3 χρόνια και ο σταθμός της Βενιζέλου το 2023, επιβεβαιώνει την εμπλοκή που προκάλεσαν όσοι στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επέβαλλαν πανάκριβες “εξωτικές λύσεις” για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων in citu.

Δηλ. να κατασκευασθεί ο σταθμός χωρίς την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, όπως για παράδειγμα, γίνεται στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας, όπου έχουν βρεθεί παρόμοια αν όχι υψηλότερης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα.

Από τον Οκτώβριο του 2013 και για τα επόμενα χρόνια ούτε σταθμός κατασκευάζεται, ενώ περιουσίες αλλά και οι ίδιες οι αρχαιότητες μέρα με τη μέρα καταστρέφονται.

Επιμένω πεισματικά, εδώ και 5 χρόνια, ότι η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, κατασκευής του σταθμού και επανατοποθέτησής τους κατά περίπου 85%.

Τη θέση αυτή έχω αναλύσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια. Όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν σε αυτό.

Πρόκειται για λύση άμεσα εφαρμόσιμη, πλήρως νόμιμη σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας και διαχειρίσιμη, η οποία από τη μία δε θα ανεβάσει το κόστος κατά 50 εκ. και από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα, όλο το έργο, μαζί με τους δύο εξαιρετικά κρίσιμους για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης σταθμούς, να παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης το 2020.
Απευθύνω έκκληση στη διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και στην κυβέρνηση να επανεξετάσουν το αυτονόητο. Ας προτάξουν τη λογική που θα διευκολύνει τη βελτίωση της καθημερινότητας όσων άτυχων ζούμε, εργαζόμαστε ή επισκεπτόμαστε το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Διαφορετικά, φοβάμαι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με την επιμονή στις «εξωτικές» και πανάκριβες προτάσεις και λύσεις, τελικά δε θα έχουμε, ούτε αρχαία ούτε μετρό!

thestival.gr