Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Γέφυρα Κομψάτου: Ψάχνει τους υπαίτιους της πτώσης ο εισαγγελέας.

Ερωτηματικά πολιτών αναφορικά με το αν έχει ελεγχθεί η σιδηροδρομική γέφυρα Κομψάτου, δίπλα στα συντρίμμια της οδικής γέφυρας

Συνεχίζεται με πρωτοβουλία της ΠΑΜ-Θ (η οποία όμως ελήφθη μετά την πτώση) ο έλεγχος σε όλες τις γέφυρες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με αργά βήματα προχωρούν οι όποιες διαδικασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου, η οποία έπεσε τον Σεπτέμβριο του '17, ενώ σήμερα απλώς έχει προκηρυχθεί ...ο διαγωνισμός για την εξεύρεση του αναδόχου που θα αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας.

Οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο πως δεν θα χρειαστεί ολική ανακατασκευή γέφυρας, αλλά κάτι τέτοιο θα φανεί μόνο όταν γίνει η μελέτη και προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι όποιες εξελίξεις προχωρούν πολύ αργά.

Όπως πληροφορείται πάντως ο "Χ", από πλευράς Εισαγγελίας προχωράει κανονικά η εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της πτώσης. Όλοι οι αρμόδιοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στο γραφείο του εισαγγελέα, αλλά το όποιο πόρισμα της έρευνας δεν θα γίνει γνωστό, ενώ αναλόγως με το ποιο είναι αυτό, μπορεί να ασκηθούν μελλοντικά διώξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι προ μερικών μηνών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης "φρέναρε" την απευθείας ανάθεση, από πλευράς ΠΑΜ-Θ, στο ΤΕΕ Θράκης, για σύμβαση διπλού περιεχομένου, αφενός διερεύνησης αιτιών πτώσης, αφετέρου τρόπων αποκατάστασης. Ο διαγωνισμός που έχει βγει πλέον περιλαμβάνει μόνο το δεύτερο σκέλος, ήτοι αυτό της αποκατάστασης, καθώς μόνο ο εισαγγελέας έχει αναλάβει αρμοδίως την διερεύνηση των αιτιών πτώσης.

Ερωτηματικά πολιτών για την στατικότητα της γέφυρας ΟΣΕ

Την ίδια ώρα πάντως, όπως κατέγραψε ο "Χ" στην τελευταία του επίσκεψη στον Ίασμο, πολλά είναι τα ερωτηματικά των κατοίκων αναφορικά με την στατικότητα μίας άλλης γέφυρας. Πρόκειται για την σιδηροδρομική γέφυρα, η οποία εξυπηρετεί δρομολόγια τρένου.
Η εν λόγω γέφυρα είναι κτισμένη, όπως μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες, ακριβώς δίπλα στην πεσμένη γέφυρα Κομψάτου. Αν λοιπόν η μία γέφυρα δεν άντεξε, γιατί να αντέξει κι αυτή, είναι το πολύ απλό ερώτημα των πολιτών, για το οποίο δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση. Ελπίζουμε όμως να υπάρξει προς άρση των φόβων κατοίκων και διερχομένων.

Μητρώο γεφυρών ...κατόπιν εορτής

Αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", συνεχίζεται σε καλό ρυθμό η καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται όλες οι γέφυρες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Πρόκειται για την καταγραφή ενός μητρώου γεφυρών, την οποία αποφάσισε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, δείχνοντας κάποια σωστά αντανακλαστικά, αλλά κατόπιν εορτής, προκειμένου τουλάχιστον να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Μάλιστα, ήδη η ΠΑΜ-Θ χρηματοδότησε, κατόπιν ελέγχου, έργο αξίας 200.000 ευρώ σε γέφυρα του ποταμού Νέστου, στο νομό Δράμας. Άρα, φαίνεται ότι οι διαδικασίες που έχουν κινηθεί θα βρουν όλες τις προβληματικές υποδομές, ώστε να γίνουν επεμβάσεις.

Διονύσης Βοργιάς
xronos.gr