Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Στην τελική ευθεία οι δίκες της Siemens

Ολα δείχνουν πως η υπόθεση Siemens (στη φωτογραφία,
τα κεντρικά στο Μόναχο) οδεύει προς την «κάθαρση».
Με μια «ομοβροντία» δικαστικών υποθέσεων Siemens το τελευταίο τρίμηνο του έτους να κυριαρχούν στο Εφετείο της Αθήνας, το σύμπλεγμα των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας που άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα πριν από δέκα χρόνια οδεύει προς την «κάθαρση».
Ωστόσο, όλες οι δίκες που ολοκληρώνονται, άρχισαν ή θα ξεκινήσουν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Την ημέρα της άφιξης του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα, ένας άλλος Γερμανός πέρασε από την ελληνική πρωτεύουσα χωρίς να κάνει ευρέως αισθητή την παρουσία του. Ο 77χρονος Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην πρόεδρος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου της μητρικής Siemens, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που αφορά τη διαβόητη σύμβαση του ΟΤΕ και εξήγησε στο εφετείο πόσα γνώριζε για τα «μαύρα ταμεία» της επιχείρησης που υπηρέτησε επί δεκαετίες.

«Δεν γνώριζα. Τελεία!»

Ολη η απολογία του Φον Πίρερ, που διήρκεσε 3,5 ώρες, μπορεί να συμπυκνωθεί σε έναν διάλογό του με τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Ηλία Γιαρένη:
– Οπως έδειξαν οι έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η Siemens έκανε πληρωμές που ήταν έξω από το πλαίσιο του νόμου. Τι γνωρίζατε; Σε αυτή την απάντηση έχετε τρεις επιλογές. Δεν γνώριζα. Τελεία. Δεν γνώριζα γιατί η αρμοδιότητα ανήκε σε άλλον. Δεν γνώριζα διότι δεν ήθελα να γνωρίζω. Τι επιλέγετε;
– Δεν γνώριζα. Τελεία.

Η πολιτική αγωγή του ΟΤΕ έθεσε το ερώτημα στον κ. Φον Πίρερ για το «πώς δεν γνώριζε», αφού ήδη από το 1992 είχε καταθέσει ενώπιον της γερμανικής Βουλής ότι κάποιοι λογαριασμοί της Siemens στην Ελβετία γίνονταν αντικείμενο διαχείρισης από καταπιστευματοδόχους για να πληρώνονται προμήθειες στο εξωτερικό (σ.σ. ήταν νόμιμες τότε στη Γερμανία). Στο σημείο αυτό ο κ. Φον Πίρερ είπε ότι δεν θυμόταν λεπτομέρειες της παλαιότερης απάντησής του.

Ο ίδιος που πλήρωσε διοικητικό πρόστιμο στη Γερμανία, επειδή θεωρήθηκε από την εισαγγελία ότι ασκούσε πλημμελώς τα καθήκοντα της εποπτείας για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία του συμμορφωνόταν με τον νόμο, κατηγορείται στην Αθήνα για κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι ήταν συναυτουργός στις δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ.

Η έδρα δείχνει να θέλει να «κλείσει» γρήγορα τη δίκη, που όμως έχει εγγενή προβλήματα. Αν και οι κατηγορούμενοι δικάζονται με τον νόμο 1608/50 (περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου) από την ακροαματική διαδικασία και την πραγματογνωμοσύνη που έχει συνταχθεί προηγουμένως δεν έχει βεβαιωθεί ζημία του οργανισμού. Ο OTE δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του πολιτικού δικαστηρίου που ξεκίνησε στο Μόναχο κατά της Siemens, ενώ στην Αθήνα έχει χάσει όλα τα αντίστοιχα πολιτικά δικαστήρια.

Την περασμένη Δευτέρα, άρχισε στο Εφετείο της Αθήνας και η δίκη για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, C4I.

Πρόκειται για υπόθεση που η ειδική ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα είχε αρχειοθετήσει, αλλά το ελληνικό Δημόσιο ανέσυρε προκειμένου να μην καταβάλει το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ που έχει κρίνει καταλογιστέο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για αθέτηση των υποχρεώσεων που πήγαζαν από τη σχετική σύμβαση (σ.σ. εξεδόθη με βάση διαιτητική απόφαση).

Οι νομικοί παραστάτες της εταιρείας Saic ζήτησαν τη Δευτέρα και πέτυχαν να κληθούν ως μάρτυρες οι κ. Μαρκογιαννάκης και Πολύδωρας, καθώς ο πρώτος είχε παραλάβει προσωρινά το σύστημα ασφαλείας –για τους Αγώνες του 2004– και ο δεύτερος οριστικά. Το υπ’ αριθμ. 1732 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με βάση το οποίο διεξάγεται η δίκη, περιλαμβάνει στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών για ψευδή βεβαίωση και απιστία με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 και πληρωμές του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου από τα «μαύρα ταμεία», που ωστόσο τις επικαλείται η κατηγορούσα αρχή και στη δίκη για τη σύμβαση του ΟΤΕ.

Δηλαδή δύο δικαστήρια δικάζουν διαφορετικές πράξεις με βάση τις ίδιες πληρωμές!

Το πρόβλημα αναδείχθηκε και κατά την απολογία του Φον Πίρερ, αλλά η κατηγορούσα αρχή φαίνεται να βιάζεται.

Η περίπτωση ΟΣΕ

Αρχές Νοεμβρίου εισάγεται στο Εφετείο και η δίκη για τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens. H δικογραφία αυτή έχει εξίσου σοβαρά προβλήματα με εκείνη του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς δεν αποδεικνύεται ροή χρημάτων σε κρατικό αξιωματούχο όπως π.χ. συμβαίνει με τη σύμβαση στον ΟΤΕ. «Από το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από τον ανακριτή, «δεν προέκυψαν ενδείξεις και μάλιστα αποχρώσες ότι συγκεκριμένα στελέχη ή υπάλληλοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ή του εποπτεύοντος αυτόν υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, προέβησαν σε πράξεις ή παραλείψεις αναγόμενες στα καθήκοντά τους ή αντικείμενες σε αυτά, απαίτησαν ή/και έλαβαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και κατά παράβαση των καθηκόντων τους χρηματικά ποσά ως δώρα, από στελέχη της ελληνικής εταιρείας SIEMENS Α.Ε...». Πάντως, στο ίδιο διάστημα στέλεχος του τομέα σιδηροδρομικών έργων, ο Μ.Φ., ζητεί και παίρνει από τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» ποσό 2 εκατ. ευρώ που φαίνεται να διατέθηκε σε «χρήσιμες πληρωμές» στην Ελλάδα χωρίς να είναι σαφές πού και αν διατέθηκε. Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Βούλγαρης είχε εκτιμήσει το 2015 ότι χρειαζόταν πρόσθετη έρευνα. Ωστόσο, δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν τις εκταμιεύσεις για παράνομες πληρωμές από τη Siemens με την απόφαση του ΟΣΕ να μην κατασκευαστούν τα τρένα στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η ειδική ανακρίτρια κ. Μαρία Νικολακέα είχε επιστρέψει τον φάκελο, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν σε θέση να βρει από την έρευνά της στοιχεία παράνομων πληρωμών.

Τάσος Τέλλογλου
kathimerini.gr