Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για το μεγαλύτερο Logistics Park της χώρας στο Θριάσιο.

Φωτ. αρχείου
Επένδυση σε δύο φάσεις

Με στόχο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες ως το τέλος της χρονιάς, οδηγήθηκε εχθές προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 60ετούς παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο της ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης 588 στρεμμάτων, στο Θριάσιο. Μια αποφασιστική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και για το ΣΔΙΤ αξιοποίησης της ακόμα μεγαλύτερης όμορης έκτασης 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ.
Η πολυαναμενόμενη εξέλιξη φέρνει πιο κοντά την ανάπτυξη του μεγαλύτερου logistics hub της χώρας. Το συνολικό σύμπλεγμα των εγκαταστάσεων του Θριασίου βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία εντός Αττικής, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, με σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις.
Η κύρωση της σύμβασης για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του εμπορευματικού κέντρου από την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair βάζει, μετά από 15 χρόνια αναμονής και 11 άκαρπες διαγωνιστικές διαδικασίες, μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Στην περίοδο λειτουργίας του εμπορευματικού κέντρου αναμένεται να υπάρξουν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.
Το αρχικό εφάπαξ τίμημα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο παραχωρησιούχος οφείλει να καταβάλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ σε ετήσια βάση το 2,51% επί των ακαθάριστων ετησίων εσόδων για όλη τη περίοδο παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση αυτό το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 350.000 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι η έναρξη ισχύος τελεί υπό την αίρεση πλήρωσης ορισμένων όρων, ένας εκ των οποίων είναι η έγκριση από την Κομισιόν εντός 4μήνου από την υπογραφή (30 Ιουλίου 2018) περί μη ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων.

Επένδυση σε δύο φάσεις

Η επένδυση πρόκειται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, με το συνολικό ύψος των κατασκευών να ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Κατασκευαστής θα είναι η εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ. Στην πρώτη φάση της επένδυσης, η ανάδοχος κοινοπραξία δεσμεύεται να κατασκευάσει εντός 2ετίας 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 120.000 τ.μ. σε ορίζοντα 8ετίας. Η δεσμευτική επένδυση των αρχικών μετόχων κατά την πρώτη κατασκευαστική περίοδο ανέρχεται σε 36.110.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στα 588 στρ. θα αναπτυχθούν 230.000 τ.μ. αποθηκών, θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά. Στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου περιλαμβάνεται και η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου που απαιτείται στη νότια πλευρά του ακινήτου προκειμένου να συνδεθεί με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.

Στα χέρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι μεγάλες αποθήκες Κ1 και Κ1

Η παραχωρησιούχος κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair θα έχει, σύμφωνα με τη σύμβαση, δικαίωμα πρώτης προτίμησης με όρους αγοράς στις δυο μεγάλες αποθήκες του ΟΣΕ, τις λεγόμενες Κ1 και Κ2, συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι δυο αποθήκες πρόκειται να μισθωθούν στην ιδιωτική πια ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφόσον η εταιρεία εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2018.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους το περασμένο καλοκαίρι είχε ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία θα αξιοποιήσει τα δυο κτίρια για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού logistics center. Μάλιστα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ιταλικού ομίλου στο διαγωνισμό για την ανάπτυξη και διαχείριση του Θριασίου 2 με ΣΔΙΤ που προωθεί ο ΟΣΕ. Μένει να φανεί πόσο αυτοί οι σχεδιασμοί θα επιβεβαιωθούν μετά τις σαρωτικές διοικητικές αλλαγές στην μητρική Ferrovie Dello Stato Italiane.

Όλγα Κλώντζα
tovima.gr