Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ανεβάζουν ταχύτητα για την αποπληρωμή των εκκρεμών εφάπαξ.

Ομάδες εργασίας προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης και των εφάπαξ παροχών αναμένεται να συστήσει εντός του Οκτωβρίου το ΕΤΕΑΕΠ. 

Μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, η διοίκηση του Ταμείου προχωρά στη σύσταση ομάδων εργασίας και για τα εφάπαξ, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι να επιτευχθεί η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η πληρωμή των εφάπαξ που αφορούν κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το Δημόσιο και τα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Αναλυτικά, στις 30 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις για εφάπαξ βοηθήματα που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες και κατά συνέπεια είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ήταν περίπου 26.200 έναντι 48.706 στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Βάσει του στόχου, έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ του δημόσιου τομέα που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, δημοτικούς υπαλλήλους, κληρικούς αλλά και εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις των πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ – τράπεζες (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Εμπορική Τράπεζα κλπ.).

Εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα μείνουν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, που θα πρέπει να πληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2019. Η δεύτερη αυτή φάση της εκκαθάρισης αναμένεται και η πλέον δύσκολη, με δεδομένη μάλιστα και τη σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων που προέρχονται από το ΕΤΕΑΜ (η έκδοση της επικουρικής αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του εφάπαξ).

Να σημειωθεί ότι το 9μηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος του 2018 απονεμήθηκαν 28.000 εφάπαξ, με αποτέλεσμα στην ουρά να απομένουν 26.208 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, έναντι 42.921 στις 31 Ιανουαρίου και 48.706 στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

kathimerini.gr