Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Εμπορικό Κέντρο στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου, δομημένης επιφάνειας 100.000 - 120.000 τ.μ. σε έκταση ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, συνολικά 150 στρεμμάτων, που βρίσκεται πίσω από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό, προωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022. Το εμπορικό κέντρο προβλέπεται να αναπτυχθεί σε δύο ή τρία επίπεδα -περνώντας και πάνω από τις αποβάθρες των τρένων- σε ύψος περίπου 9,5 μέτρων, να φιλοξενεί τουλάχιστον 100 - 120 εμπορικά καταστήματα, καταστήματα καφέ και εστίασης, κινηματογράφους και χώρους ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους κ.ο.κ. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υπόγειου πάρκιγκ τουλάχιστον 1.000 θέσεων, σε τέσσερα επίπεδα, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το εργοτάξιο του μετρό, καθώς και χώρου πρασίνου παραπλεύρως του σταθμού.

Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με το μοντέλο της κατασκευής και παραχώρησης για 30 χρόνια -ή και περισσότερο- σε εταιρεία που να διαθέτει εμπορία στη λειτουργία malls και η ΓΑΙΑΟΣΕ θα λαμβάνει σταθερό εγγυημένο μίσθωμα και ποσοστό επί του τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων. Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μία τετραετία από σήμερα, δεδομένου και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του μετρό. Η δημιουργία του εν λόγω Mall στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος σημειωτέον διαθέτει πολύ καλές συνδέσεις με λεωφορεία με όλη την πόλη, με υπεραστικές γραμμές λεωφορείων καθώς θα διαθέτει και σταθμό του μετρό, αναμένεται να αναβαθμίσει όλη την περιοχή, ειδικά την πιο υποβαθμισμένη ζώνη στα βόρεια του σιδηροδρομικού σταθμού, και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κεντρική αγορά της πόλης.

Η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει γνωστοποιήσει ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα από ελληνικές εταιρείες αλλά και από τις αραβικές χώρες, λόγω της κομβικής θέσης του σιδηροδρομικού σταθμού.

Εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου

 Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατασκευή και εκμετάλλευση για 50 χρόνια Εμπορευματικού κέντρου-Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης. Έχουν κατατεθεί αρχικές προσφορές από τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, συγκεκριμένα από την κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ - Intrakat, από τη ΜΕΤΚΑ και τον Άκτορα, και η ΓΑΙΑΟΣΕ επιδιώκει να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές και να έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου μέχρι τις αρχές του 2019. Πρόθεση της ΓΑΙΟΣΕ και του ΟΣΕ είναι η άμεση επανασύνδεση του στρατοπέδου Γκόνου με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού από την περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.

makthes.gr