Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ονειρικά ταξίδια στην Ευρώπη με τρένο.










Το ταξίδι με τραίνο μπορεί να είναι από τις πλέον όμορφες ταξιδιωτικές εμπειρίες όταν … διαλέξεις τις σωστές διαδρομές! Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για περιηγήσεις με τραίνο που μένουν αξέχαστες!


Το επικό ταξίδι: Υπερσιβηρικός, Ρωσία

Το απόλυτο ταξίδι με τραίνο για τους λάτρεις της περιπέτειας! Αυτή η περίφημη διαδρομή από την Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ, είναι το μεγαλύτερο σε μήκος αλλά και διάρκεια ταξίδι με τραίνο στον κόσμο.
Η διαδρομή, μήκους 9.226 χιλιομέτρων που αρχίζει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας και διασχίζει τα ατέλειωτα δάση των σημύδων της Ρωσίας, τις αχανείς στέπες και την τούντρα της Σιβηρίας, περνώντας από την έρημο της Μογγολίας καταλήγει τελικά στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχοντας χαρίσει στον ταξιδιώτη την μοναδική εμπειρία να διανύσει περίπου το ? της Γής σε 19 ημέρες!


Ταξίδι με …κλίση 55 μοιρών! Flam, Νορβηγία
Η χώρα των τρόλ είναι πραγματικά μαγική!

Αν σκέφτεστε να πάτε κάποια στιγμή στην Σκανδιναβία σκεφτείτε να βάλετε στα πλάνα σας αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι με τραίνο! Γιατί πέρα από τις κρουαζιέρες στα φιόρδ της Νορβηγίας (που είναι και αυτή μια πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία ζωής) η διαδρομή αυτή θεωρείται από τις ομορφότερες του πλανήτη Γή!
Τα συναισθήματα που γεννάει αυτή η μόλις…20 χιλιομέτρων διαδρομή είναι απίστευτα, καθώς το τραίνο ξεκινάει από την πανέμορφη πεδιάδα του Flam και ανεβαίνει με κλίση …. 55ο μοιρών σε κάποιο σημείο (!!!) φτάνοντας σε 1 ώρα περίπου στο οροπέδιο του Myrdal, περνώντας δίπλα από υπέροχους καταράκτες και έχοντας θέα στο Sognefjord, ένα από τα ομορφότερα φιόρδ της Νορβηγίας ! Το καλό είναι πώς αρκετές κρουαζιέρες κάνουν στάση στο Flam οπότε έχετε την δυνατότητα να κάνετε αυτή την μοναδική διαδρομή!


Glacier Express – το εξπρές των παγετώνων, Ελβετία

Ένα από τα πιο γνωστά και ταυτόχρονα από τα πιο… “αργά” express τραίνα του κόσμου, καθώς διανύει τα 290 χιλιόμετρα της διαδρομής, σε 7 ώρες. Διαθέτει πανοραμικά παράθυρα, καθώς η διαδρομή από το Zermat μέχρι το St. Moritz προσφέρει καταπληκτική θέα σε όμορφα τοπία με υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα, σε μια διαδρομή που διασχίζει …291 γέφυρες και 91 τούνελ!
Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, η διαδρομή με αυτό το τραίνο, είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία πρώτης κλάσεως!


Bernina Express – με τραίνο στα 2.250 μέτρα υψόμετρο! Ελβετία

Μόλις φτάσετε στο πασίγνωστο θέρετρο του St.Moritz με το προηγούμενο τραίνο, έχετε και την λύση για την επόμενη διαδρομή! Από εκεί ξεκινά το άλλο γνωστότερο τραινο της Ελβετίας, το Bernina Express που σας πηγαίνει μέχρι την όμορφη, μικρή πόλη Tirano στην Βόρεια Ιταλία . Πέρα από τους παγετώνες που θα δείτε σε υψόμετρα μέχρι και 2.250 μέτρα (φανταστείτε πως τα αεροπλάνα πετάνε σε ύψος 3.000 μέτρων) και τα υπέροχα αλπικά τοπία, ένα από τα χαρακτηριστικά της διαδρομής είναι και οι απότομες στροφές του τραίνου (μέχρι και 360 μοίρες!) όπου αν είσαστε στα τελευταία βαγόνια, θα βλέπετε τα πρώτα να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση! Επιπλέον η απότομη κάθοδος στο τελευταίο στάδιο της διαδρομής (1.800 μέτρα) κόβει την ανάσα μέχρι να φτάσετε στην ειδυλλιακή κοιλάδα του Brusio στην Ιταλία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδρομή Chur – Lugano. Διάρκεια 2 ½ ώρες.
Πληροφορίες: www.raileurope.com


Τα κάστρα της Σκωτίας με το τραίνο του …HarryPotter!

Επισκεφτείτε πρώτα το website της British Rail για να σχεδιάσετε τις διαδρομές σας. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα πλέον ιστορικά κάστρα του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνοντας εισιτήρια με την κάρτα Great British Heritage pass. Διατίθενται για 3,7,15 ακόμα και 30 (!) ημέρες δίνοντας πρόσβαση σε 580 αξιοθέατα. Μπορείτε να πάτε στο Inverness στην Σκωτία, κοντά στην διάσημη λίμνη Loch Ness (δώστε τα χαιρετίσματα μας στην Nessie (το περίφημο τέρας της λίμνης) και δείτε το επιβλητικό αλλά ερειπωμένο κάστρο Urquhart Castle, στις όχθες της. Κατεβαίνοντας νότια διασχίζετε την ονομαστή γέφυρα Stirling Bridge, όπου οι Σκωτσέζοι υπό τον William Wallace νίκησαν τους Άγγλους το 1297, και από κεί στην πανέμορφη πόλη του Εδιμβούργου με το κάστρο-σήμα κατατεθέν. Είναι μια από τις κλασσικές διαδρομές με τραίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ενδιαφέρον δεν έγκειται μόνον στις διαδρομές αλλά και στα τραίνα, πολλά από τα οποία είναι παλιά (ανακαινισμένα) και σας μεταφέρουν πίσω στα χρυσά χρόνια των σιδηροδρόμων – σε κάνουν να έχεις την αίσθηση ότι στον επόμενο σταθμό θα ανέβει και ο Harry Potter!


Ο Θρύλος - Orient-Express

Το θρυλικό Orient Express (που γνωρίζουμε και από το γνωστό αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι), ξεκίνησε το 1883, κάνοντας την διαδρομή Παρίσι- Βουδαπέστη – Βουκουρέστι – Κωνσταντινούπολη. Όταν φτιάχτηκε ήταν το συνώνυμο της πιο σικάτης πολυτέλειας, μέχρι το 1977 που σταμάτησε.
Το 1982 όμως ανακατασκευάστηκαν 35 βαγόνια, βάσει των αρχικών σχεδίων και το θρυλικό τραίνο άρχισε να λειτουργεί ξανά με την διαδρομή Λονδίνο - Βενετία ενώ σταδιακά προστέθηκαν και άλλες διαδρομές πέρα από την αρχική, αλλά και άλλα τραίνα με κοινό παρονομαστή την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια, με το … ανάλογο κόστος βέβαια ! Αν θέλετε ωστόσο να κάνετε μια περιπλάνηση στα χρόνια της Belle Epoque πάρτε τα καλύτερα σας κοστούμια και τουαλέτες, τον Ηρακλή Πουαρό, που κρύβετε μέσα σας και σχεδιάστε την διαδρομή σας!


Βαρσοβία - Βουδαπέστη – Κων/πολη με τo εξπρές του Δούναβη!

Το Danube Express είναι μια άλλη εναλλακτική πρόταση για να γυρίσετε την Ανατολική Ευρώπη με στυλ, περιπέτεια και …καλό φαγητό! Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό το τραίνο είναι πολύ γνωστό για την καλή …κουζίνα του!
Ο …ανταγωνιστής του Orient Express, προσφέρει εκλεπτυσμένη πολυτέλεια μιας άλλη εποχής, σε διαδρομές που όντως θυμίζουν άλλες εποχές. Μπορείτε να ξεκινήσετε είτε από την πολύπαθη Βαρσοβία είτε την Βουδαπέστη, το έτερο κόσμημα της παλαιάς Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, να διασχίσετε την Τρανσυλβανία με τις ξύλινες εκκλησίες και τα περίφημα κάστρα και από την Βουλγαρία να καταλήξετε στην Κωνσταντινούπολη (ή αντίστροφα), πλήρεις εμπειριών!
Πληροφορίες: http://www.danube-express.com/


Ξενοδοχείο στις ράγες: Elipsos Francisco de Goya

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προσφέρονται για τουρισμό με τραίνο καθώς οι μεγάλες ανοιχτές πεδιάδες τους ενδείκνυνται για τραίνα - ξενοδοχεία υψηλών ταχυτήτων!
Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε εύκολα σε ένα ταξίδι το Παρίσι με την … Μαδρίτη(13 ½ ώρες) ή την Βαρκελώνη (12 ώρες) ! Το μόνο που χρειάζεται είναι το περίφημο τραίνο Francisco de Goya, το οποίο ξεκινάει το απόγευμα από το Παρίσι και το άλλο πρωί, ξυπνάτε φρέσκοι στην πόλη της προτίμησης σας, έχοντας εξοικονομήσει το κόστος μιας βραδιάς σε ξενοδοχείο. Όχι ότι το εισιτήριο αυτού του τραίνου είναι ιδιαίτερα φτηνό, αλλά αν προσθέσετε αεροπορικά και κατάλυμα, η λύση αυτή είναι σαφώς πιο οικονομική!
Πληροφορίες: www.elipsos.com,


Η σφαίρα: InterCity-Express (ICE)

Αν κάποια τραίνα προσφέρουν πολυτέλεια ή υπέροχα τοπία, οι Γερμανοί προσφέρουν ταχύτητες και μάλιστα ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα! Το ταξίδι με το InterCity Express είναι βέβαια κομμάτι ακριβό, αλλά είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη.
Τα τοπία αλλάζουν σαν αστραπή ενώ μέσα στο τραίνο επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι κραδασμοί είναι ελάχιστοι. Η διαδρομή που θα προτείναμε, διάρκειας μιας μόνον ώρας, είναι Μόναχο – Νυρεμβέργη, δύο πανέμορφες και ιστορικές γερμανικές πόλεις με πολλά αξιοθέατα. Αν τυχόν σκοπεύετε να πάτε τον Οκτώβριο στο Octoberfest, βάλτε το στα πλάνα σας!
Πληροφορίες: www.bahn.de


Eurostar – τι Λονδίνα, τι Παρίσια, τι Βρυξέλλες!

Τα γρήγορα τραίνα που προσφέρονται στην Κεντρική Ευρώπη είναι αρκετά, αλλά το Eurostar είναι το μοναδικό που προσφέρει την εμπειρία να ταξιδεύεις κάτω από την θάλασσα της Μάγχης, ενώ σε κάποιες διαδρομές πλησιάζει και τα …300 χλμ/ώρα!
Αν σας έχει πιάσει μελαγχολία, αναλογιζόμενοι ότι ο ΟΣΕ πρίν κάμποσα χρόνια αύξησε την μέση ταχύτητα στην διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη από 80 σε …120 χλμ/ώρα, σας ευχόμαστε να το ξεπεράσετε σύντομα, γιατί τέτοιες ταχύτητες δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην χώρα μας (λόγω ορεινού εδάφους κυρίως). Οπότε αν θέλετε να …300 ρήσετε, πάρτε το Eurostar – το κόστη έχουν πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι μια γρήγορη και φτηνή λύση για να δείτε την Μόνα Λίζα στο Λούβρο και να κάνετε και τίποτα ψώνια στο Harrods του Λονδίνου σε μια μέρα!
Πληροφορίες: http://www.eurostar.com



BalkanFlexipass – Βαλκανιζατέρ σε ράγες!

Αν τα δύο παραπάνω “χλιδάτα” τραίνα ξεπερνούν το budget σας, τότε το εισιτήριο Flexipass, είναι μια εναλλακτική λύση που προσφέρει απεριόριστα ταξίδια για πέντε, δέκα ή και δεκαπέντε ημέρες στις γειτονικές μας χώρες. Με αυτόν τον οικονομικό τρόπο μπορείτε να γνωρίσετε την Βουλγαρία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, και Τουρκία! Φυσικά ένα τέτοιο ταξίδι στην ενδοχώρα των Βαλκανίων θέλει και λίγη …προσοχή! Στο site του raileurope μπορείτε να εξετάσετε όλες τις πιθανές διαδρομές, αλλά για να αγοράσετε την κάρτα, πρέπει να πάτε στα γραφεία του ΟΣΕ.

Τέλος, αν θέλετε να γυρίσετε όλη την Ευρώπη με τραίνο, αρχίστε εδώ: http://www.interrailnet.com/

Ευχόμαστε καλές διαδρομές!

Πάνος Φωτιάδης

Πηγή: travelforall.gr