Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ξεχασμένα σκηνικά ταινιών που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Η φοβερή σκηνή της σύγκρουσης ενός τρένου με λεωφορείο που μετέφερε κρατούμενους φυλακών είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του «Φυγά» (1993) με τον Χάρισον Φορντ.
Μπορεί σε μερικά χρόνια από τώρα οι ταινίες να γυρίζονται αποκλειστικά με ψηφιακά σκηνικά, σχεδιασμένα στον υπολογιστή, μέσα σε ένα άδειο στούντιο – κάτι που συμβαίνει ήδη με πολλά μπλοκμπάστερ.
Κάποτε όμως οι μεγάλες παραγωγές έβγαιναν έξω από τα στούντιο και κατασκεύαζαν εντυπωσιακά σκηνικά, τα οποία άφηναν στη θέση τους μετά το τέλος των γυρισμάτων. Κάποια αξιοποιήθηκαν, κάποια έμειναν παρατημένα και μοιάζουν στοιχειωμένα.

Το πιο γνωστό όλων, ίσως, είναι ο πλανήτης Τατουίν του «Star Wars», που στήθηκε στην έρημο της Τυνησίας. Τα σκηνικά κατασκευάστηκαν για την πρώτη ταινία του 1977 και παρέμειναν στη θέση τους μέχρι ο Τζορτζ Λούκας να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει στο πρίκουελ του 1999 «Η Αόρατη Απειλή». Σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους και πολλοί τα επισκέπτονται για να φωτογραφηθούν ως άλλοι... Σκάιγουοκερ.


Η πόλη Σπεκτρ από την ταινία «Big Fish: Απίθανες Ιστορίες» (2003) του Τιμ Μπάρτον στέκεται ακόμη σχεδόν άθικτη στην καρδιά της Αλαμπάμα.


Μέρος των σκηνικών από τους «Πειρατές της Καραϊβικής» (2003) και κάποιων σίκουελ τους παραμένει στημένο στον κόλπο της Βαλιλαμπού στον Άγιο Βικέντιο.


Η Περιοχή 12 από τους «Αγώνες Πείνας» (2012) στήθηκε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Χένρι Ρίβερ Μιλ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ και έμεινε ως είχε μετά το τέλος των γυρισμάτων.


Το χωριό του Ποπάι από την ομώνυμη ταινία του 1980 με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς κατασκευάστηκε στη Μάλτα και εγκαταλείφθηκε. Πέρασε στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης, που το εκμεταλλεύεται ως τουριστικό αξιοθέατο.


«Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» (1966), ένα από τα πιο κλασικά γουέστερν, γυρίστηκε στο πάρκο Texas Hollywood, στην Αλμερία της Ισπανίας, που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.


Το εγκαταλελειμμένο mall στο Χόθορν της Καλιφόρνια είναι πολύ δημοφιλής τόπος γυρισμάτων. Αν το επισκεφθείτε σίγουρα θα σας έρθουν εικόνες από το «Minority Report» (2002), το «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» (2014) ή από το πρόσφατο τηλεοπτικό «Westworld» του HBO.


Η προϊστορική κωμωδία «Year One» (2009) με τον Τζακ Μπλακ γυρίστηκε στο Σίμπλεϊ της Λουιζιάνα και σήμερα στέκονται στη θέση τους αρκετά από τα κτίρια που κατασκεύασε η παραγωγή.


Η φοβερή σκηνή της σύγκρουσης ενός τρένου με λεωφορείο που μετέφερε κρατούμενους φυλακών είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του «Φυγά» (1993) με τον Χάρισον Φορντ. Για να τη γυρίσουν, έριξαν όντως ένα τρένο πάνω σε ένα λεωφορείο (οι υπολογιστές της εποχής δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τέτοιο εφέ). Τα απομεινάρια τους βρίσκονται ακόμη σε μια πλαγιά του Όρους Σμόκι στη Βόρεια Καρολίνα.


Πηγή: reader.gr, Με πληροφορίες από το BuzzFeed.