Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ν. Λάζου (πρ. Σιδηροδρομικών βορ. Ελλάδος): «Οι εργαζόμενοι της ΕΕΣΣΤΥ πάνε χωρίς εργασιακά δικαιώματα στο νέο ιδιοκτήτη.

Ο Χρ. Σπίρτζης βοηθάει τον επενδυτή και επιβαρύνει το δημόσιο»

Κόντρα ανάμεσα στην κρατική ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προέκυψε από την απόφαση της πρώτης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ως παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελία κινητοποιήσεων από τη δεύτερη.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, το «ξεπούλημα» της ΕΕΣΣΤΥ και οι «ξαφνικές» μετατάξεις του προσωπικού τις οποίες αποφάσισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, από την ΕΕΣΣΤΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως υποστήριξε ο Νίκος Λάζου, οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα παραμείνουν στην ΕΕΣΣΤΥ και μετά την ιδιωτικοποίησή της «δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Είναι σε ένα άρθρο: 271 στο πολυνομοσχέδιο. Πάνε ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στο νέο ιδιοκτήτη» κατήγγειλε και τόνισε πως αίτημα των συνδικάτων είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με τον ιδιώτη ο οποίος θα αποκτήσει την ΕΕΣΣΤΥ. «Μήπως θέλει να ελαφρώσει την ΕΕΣΣΤΥ για να έχει λιγότερο μισθολογικό κόστος, όπως έκανε σε διαφορετική περίπτωση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ;» διερωτήθηκε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ.

Από την άλλη, ο κ. Λάζου ξεκαθάρισε πως οι μετατάξεις του κ. Σπίρτζη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την ΕΕΣΣΤΥ προς τον ΟΣΕ τον βρίσκουν σύμφωνο ως προς την ανάγκη στελέχωσης του ΟΣΕ, ωστόσο σημείωσε πως «με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεις μία εταιρεία βοηθώντας τον επενδυτή που τον ελαφρώνεις από μισθολογικό κόστος και επιβαρύνεις το ελληνικό δημόσιο».

Πιο συγκεκριμένα, «Η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ήταν να κάνουμε κινητοποιήσεις από σήμερα μέχρι και την άλλη Παρασκευή. Η ΠΟΣ φυσικά μέλη έχει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Στείλαμε το εξώδικο, βάσει νόμου, σε όλες τις εταιρείες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μας πήγε στο δικαστήριο για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα βγάλει απόφαση την Πέμπτη ή την Παρασκευή, απλώς μας απαγορεύει να προχωρήσουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επειδή όμως δικαστήριο μας πήγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για αυτό η ΠΟΣ εξαιρεί από τις κινητοποιήσεις για σήμερα τους εργαζόμενους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ.

Αποστολή θέματος: alpha965.gr