Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ανταποδοτική ανακύκλωση στο μετρό.

Το μετρό είναι ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που εντάσσεται στο σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και από χθες κάνει δελεαστικό άνοιγμα προς τους πολίτες: θα αποδίδει ένα ευρώ για 33 συσκευασίες που επιστρέφονται στους ειδικούς χώρους, τα «σπιτάκια», που προς το παρόν έχουν τοποθετηθεί σε δύο σταθμούς, στη Δάφνη και τη Δουκ. Πλακεντίας.

Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει το τραμ, όπου η πρώτη υποδομή θα λειτουργήσει στον σταθμό της Αγίας Φωτεινής.

Οι πολίτες που θα μετέχουν στο σύστημα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το ποσό με ισόποση έκπτωση στην αγορά εισιτηρίων ή να το παραχωρούν για τις ανάγκες των «Γευμάτων αγάπης» που παρέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Θα μετέχουν όλοι σε κληρώσεις που θα γίνονται κάθε μήνα για να διεκδικήσουν 10 δωρεάν προσωποποιημένες κάρτες μηνιαίας διάρκειας και 100 εισιτήρια απλής διαδρομής.

Η πρεμιέρα του συστήματος έγινε χθες με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς ένας συρμός «ντύθηκε» με τα χρώματα και τα συνθήματα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι που θα κάνουν την εμφάνισή τους για δύο χρόνια.

... και στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην εκδήλωση που έγινε χθες στον πολυχώρο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ο επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι η αστυνομία είναι ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που υιοθέτησε την ανακύκλωση.

Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε επτά τμήματα, όπου σε ένα δεκαπενθήμερο συγκεντρώθηκαν 50.000 συσκευασίες.

«Στόχος είναι να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο τεμάχια τον μήνα σε όλη την Ελλάδα», δεσμεύτηκε ο ομιλητής και ενημέρωσε ότι ήδη στις κατασκηνώσεις του σώματος συμμετέχουν πάνω από 2.000 παιδιά, μαθαίνοντας τις θετικές επιπτώσεις της ανακύκλωσης.

«Με τέτοιες πρωτοβουλίες η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους της ανακύκλωσης», τόνισε ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή της Ε.Ε., ο οποίος κατά την πολύχρονη θητεία του στον τομέα του περιβάλλοντος είχε εισηγηθεί πρόστιμα για αντι-οικολογικές πρακτικές στην Ελλάδα.

Ανέφερε με νόημα ότι η πραγματική ανακύκλωση στη χώρα μας είναι μόλις 17% και πρέπει να φτάσει το 50% ώς το 2020.

Ενημέρωσε ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη έμφαση στην κυκλική οικονομία και έχουν προβλέψει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για καινοτομίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσουν οι φορείς των δημόσιων συγκοινωνιών επικεντρώθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προανήγγειλε ότι μέσα από την αύξηση εσόδων που φέρνει το ηλεκτρονικό κόμιστρο θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για ανανέωση των λεωφορείων.

Αποκάλυψε ότι η Αθήνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που συνέδεσε την ανταποδοτική ανακύκλωση με εκπτώσεις στα εισιτήρια, μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Πεκίνο.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: efsyn.gr